Razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama

Za vegetativno razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama reznice se uzimaju sa zdravih matičnih biljaka, tj. biljaka koje su dobro njegovane kroz vegetaciju. Dužina reznice ne bi smjela biti veća od 15 cm. Listovi s donjeg dijela reznice (otprilike 2/3 reznice) se uklone. Tako pripremljena reznica može se tretirati s hormonom za ukorjenjivanje (donji dio reznice se umoči u praškasti hormon) i pikira u supstrat.

Slika 1:  Priprema reznica lavande

Slika 2: Reznica lavande

Priprema supstrata

Supstrat za pikiranje reznica mora biti propustan i prozračan. Takvi supstrati se sastoje od treseta i perlita. Iako na tržištu postoje gotovi supstrati za ukorjenjivanje (kao npr. Klasmann STECKMEDIUM), može se i sam pripremiti za svoje potrebe, koristeći kombinaciju riječnog pijeska, treseta i perlita.

Slika 3: Pripremanje supstrata za ukorjenjivanje

Supstart se puni u PVC ili polistirenske kontejnere namijenjene ukorjenjivanju reznica, u kašete ili u gredice smještene u zaštićenom prostoru. I klijalište se može iskoristiti za ukorjenjivanje reznica.

Slika 4: Gredica je spremna za pikiranje reznica

Pikiranje i njega reznica

Reznice se pikiraju gusto jedna do druge na razmak 3-4 cm, ako se koriste kašete, gredice ili klijališta.

Slika 5: Pikiranje reznica

Nakon toga supstrat se zalije i pokrije PVC folijom ili agrilom, radi očuvanja temperature i vlage zraka.

Slika 6: Zalijevanje reznica

Slika 7: Pokrivanje reznica agrilom

Idealna temperatura za ukorjenjivanje reznica je od 20 do 25 °C. Radi sprečavanja transpiracije potrebno je reznice redovito orošavati vodom. Ako se radi o manjim količinama reznica, orošavanje se može obaviti ručnim ili leđnim prskalicama. Povremeno se može i maknuti agril radi prozračivanja, a potpuno se uklanja kada se reznice ukorijene. Pošto se gredica nalazi u negrijanom plasteniku preporučuje se zimi, ako nastupi vrijeme s temperaturama ispod 0 °C, nasad zaštiti ponovnim pokrivanjem.

Reznice će se u idealnim uvjetima ukorijeniti u roku od 50-60 dana. Sredinom ožujka sljedeće godine se presađuju u lončiće 9 x 9 cm, a sredinom svibnja se sade na otvoreno.

Srećko Kostelić, dipl. ing. agr.,
 stručni savjetnik

Pripremi za ispis