Posjet gradskoj farmi Landsigt u Den Haagu

Gradska farma „Landsigt“ u Den Haagu pod državnom je skrbi i iako nije certificirana kao ekološka, dobar je primjer poljoprivredne proizvodnje djeci iz vrtića i škola. Na farmi drže ovce, koze, kokoši, zečeve i dr. životinje. Gradska djeca rado posjećuju farmu sa roditeljima, jer se na taj način ostvaruje direktan kontakt djeteta i cijelog niza domaćih životinja. Tu se uče skrbiti o životinjama, hraniti ih, čistiti i dr., te što koja životinja jede.

L1.jpg
Pogled s farme „Landsigt“ na nebodere Den Haaga

L2.jpg
Djeca uče skrbiti o životinjama

Za djecu se organiziraju razne radionice i obuke. Djeca se uče kako čuvati šume i  okoliš, kako izraditi kompost, zbrinjavati otpad, mijesiti kruh, musti koze ili ovce. Mužnji se prvo obučavaju na „drvenoj kozi“, a potom hrabri imaju čast pomusti pravu kozu ili ovcu.

 L3.jpg
„Drvena koza“ za obuku mužnje

U vrtu na farmi uzgajaju povrće, jagodasto voće, ljekovito i aromatično bilje. Djeca se uče prepoznavanju biljaka, a postoji i mogućnost obrade gredica na otvorenom ili pak u stakleniku.

L4.jpg
Vrt na gradskoj farmi

U posebnim uređenom prostoru organiziraju se i kuharske radionice za djecu gdje uče kuhati, peći kolače, kruh, i dr. Prostor je tako osmišljen da postoje i oaze za odmor i dječju igru. U lijepo uređenom igralištu za djecu tijekom dana česti su posjetitelji i majke s djecom.

L5.jpg
Igralište za djecu

Treba istaknuti da na gospodarstvu rade djeca s posebnim potrebama i volonteri.
Farma „Landsigt“ je neovisna o energiji. Struja se proizvodi pomoću vjetroturbine.  Kišnica se sakuplja u posebnim spremnicima i koristi se na farmi.


HZPSS, Ured ravnatelja

mr. sc. Marija Ševar

Načelnica odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
Pripremi za ispis