Demonstracije izrade sireva

Demonstratorica, vrsna stručnjakinja za izradu domaćih sireva Emilija Cimerman dipl. ing. agr., stručna savjetnica Savjetodavne službe iz PO Osječko baranjske županije, prisutnima je prezentirala izradu sireva:

  • Lički škripavac
  • Skuta
  • Domaći kuhani sir sa dodacima
  • Polutvrdi sir

Osim izrade sireva, prisutnima se prezentirao potreban pribor za izradu sireva, važnost upotrebe pojedinih dodataka i mogućnost otvaranja mini sirana na OPG. Tijekom demonstracije izrade svakog pojedinog sira, istaknute su najčešće greške, te sugerirani načini za izbjegavanje grešaka u izradi sireva.

izrada_kuhanog_sira.jpg

Slika 1: Izrada kuhanog sira

dodavanje_octa.jpg

Slika 2: Dodavanje octa radi sirenja, uz stalno miješanje

Iako lički škripavac nije tipični sir za slavonsko-podravsko područje, ima mnogo ljubitelja u ovom dijelu Republike Hrvatske a pošto je jednostavan za izradu izazvao je veliki interes prisutnih.

Skuta je nešto posve novo u sirarskoj ponudi na našem području, skupa na policama trgovina a začudila je činjenica kako se nusproizvod pri izradi sireva – sirutka može iskoristiti za još jednu vrstu sira (albuminski sir).

Mnogo je načina spravljanja domaćeg kuhanog sira sa dodacima jer su dodaci ti koji daju notu različitosti. Za ovu priliku kao dodatak koristila se tucana slatka paprika a kao dodatak koristi se najčešće: luk vlasac, ljuta paprika, ružmarin, timijan i ostalo aromatično začinsko bilje, zatim orasi, masline, sezam, kopriva. 

dodavanje_tucane_paprike.jpg

Slika 3: Dodavanje tucane paprike u kuhani sir

domaci_kuhani_sir_sa_paprikom.jpg

Slika 4: Domaći kuhani sir sa paprikom

Polutvrdi sirevi vrlo su interesantna kategorija sireva. Na ovoj demonstraciji pokazana je samo prva faza izrade tog sira: sirenje, stavljanje u kalupe i način samoprešanja periodičnim okretanjem u kalupima. Druga faza je nakon soljenja kada se sir stavlja u zrionicu radi zrenja gdje ostaje najmanje mjesec dana.

U lijepom, rustikalno uređenom prostoru OPG Rengel demonstraciji je prisustvovalo 27 proizvođača mlijeka a koliko je tema bila interesantna govori činjenica da je isti broj prisutnih bio i drugi dan, bez obzira na lijepo vrijeme i aktualne radove u poljoprivredi. Svi od prisutnih zaista su aktivno sudjelovali u svakoj pojedinoj radnji izrade sireva, mnogo pitali, komentirali i ispravljali vlastite greške u izradi sireva.

Veliki_interes.jpg

Slika 5: Veliki interes za demonstraciju izrade sireva 

Emilija Cimerman, dipl. ing. agr.
stručna savjetnica

Ljubica Kravarščan, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis