Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za tretiranje nasada vinove loze prošlo je 9 dana. U tom je razdoblju prevladavalo promjenjivo vrijeme sa lokalnim oborinama različitog intenziteta. Učestale oborine pogodovale su stvaranju povoljnih uvjeta za fruktifikaciju (sporulaciju) primarnih zaraza plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola), te postoji značajan infektivni potencijal za razvoj sekundarnih zaraza.

Rane sorte vinove loze završavaju sa cvatnjom. U zaštiti nakon cvatnje za suzbijanje plamenjače predlažemo primjenu sistemičnih pripravaka: Forum star, Folpan Gold, Zorvec vinabel, Orondis, Orvego,  Fantic F,  Sphinx extra 685 WDG, Metomor F i dr.

 

Visoka vlažnost zraka pogoduje razvoju pepelnice vinove loze (Erysiphe necator). Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida: Collis SC, Nativo WG, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC i dr.

 

Suzbijanje američkog cvrčka:

U narednim danima, nakon završetka cvatnje vinove loze potrebno je provesti prvo ovogodišnje tretiranje američkog cvrčka (Scaphoideus titanus). Dopuštenje imaju insekticidi prikazani u tablici 1.

Tablica 1: Insekticidi dopušteni za suzbijanje američkog cvrčka

PRIPRAVAK

Aktivna tvar

 

Američki cvrčak

 

Grožđani moljci

MAKSIMALAN BROJ

 TRETIRANJA U SEZONI

SIVANTO PRIME

(flupiradifuron)

+ 1X

 

DECIS 2,5 EC

(deltametrin),

CHYTHRIN MAX

(cipermetrin),

CYPGOLD

(cipermetrin)

 

 

 

+

 

 

 

+

1X
SUMIALFA 5 FL

(esfenvalerat)

 

+

 

+

ponavljanje tretmana

sukladno službenim preporukama

MAVRIK FLO

(taufluvalinat)

+ 2X
ABANTO (piretrin),

KRISANT EC (piretrin),

PYREGARD (piretrin),

DIREKT GREEN (piretrin),

 

 

+

2X
ASSET FIVE (piretrin),

 

PIRECRIS (piretrin)

+ + 3X
FLIPPER (masne kiseline kalijeve soli) +  

5X

 

 

Pripravci na bazi piretrina i kiseline kalijeve soli dopušteni su u ekološkoj proizvodnji.

Radi sprečavanja širenja zlatne žutice vinove loze, podsjećamo na važnost praćenja brojnosti populacije američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Ploče se postavljaju na srednju armaturnu žicu i zamjenjuju svaka dva do tri tjedna. Sukladno Odluci o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 58/23), definirana su zaražena i sigurnosna područja.

Prikaz demarkiranih područja koja uključuju zaraženo i sigurnosno područje dajemo na linku: demarkirana područja u Sisačko-moslavačkoj županiji

S ciljem zaštite pčela, korovna flora koja služi za zatravnjivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

 

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

 

 

 

 

                                                                       Suzana Slovic, dipl.ing.               

                                                                        E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

 

 

 

 

Pripremi za ispis