Obavijest voćarima

Od posljednje preporuke o zaštiti jabuka prošlo je 6 dana. U tom periodu su, ovisno o lokalitetu, ostvareni uvjeti za veći broj infekcija  fuzikladijem ( Venturia inaequalis ). S obzirom na to da su na pojedinim lokalitetima pale veće količine kiše ( preko 40 mm/ m kvadratnom ) , koje su isprale zaštitna sredstva sa biljnih organa, a dalje je najavljeno nestabilno vrijeme s oborinama, preporučujemo proizvođačima jabuka da zaštite nasade od infekcije fuzikladijem ( Venturia inaequalis) jednim od preventivnih pripravaka registriranih za tu namjenu: Polyram DF, Captan WP 50, Merpan 80, Kastor, Scab, Delan 700 WDG , Delan Pro i sl.).

U slučaju da se zaštita ne stigne provesti prije kiše, potrebno je primijeniti Delan 700 WDG, Delan PRO ili neki drugi pripravak na bazi ditianona u roku 48 sati nakon kiše jer ta aktivna tvar djeluje i kurativno.

Preventivnu zaštitu od pepelnice ( Podosphaera leucotricha) provesti jednim od pripravaka na bazi sumpora, a ako je pepelnoca prisutna u nasadu, bolje je odabrati  Luna Expirience, Sercadis, Nativo  i sl.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida  propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine.

Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                

                                                                                                       Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis