Obavijesti -vinogradari

U nasadima vinove loze su obzirom na prethodne vremenske prilike (oborine, duljina vlaženja, temperature) povoljni uvjeti za razvoj bolesti te je potrebno nastaviti za zaštitom u nasadima vinove loze protiv peronospore i pepelnice. Pripravci koji se mogu koristiti su:

U zaštiti protiv plamenjače: Mikal flash, Mikal premium F,Azimut 80 WG i drugi, a u zaštiti protiv pepelnice mogu se koristiti pripravci kao Nativo 75WG,Talendo, Prosper EC , Collis SC i drugi.

Uz bolesti vrijeme je za zaštitu protiv gusjenica sivog grožđanog moljca, a  mogu se koristiti pripravci kao Affirm, Coragen SC,Laser KS i dr.

Prije primjene bilo kojeg pripravka za zaštitu bilja detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom ili provjeriti na tražilici Ministarstva: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obratiti pozornost na preporučene doze i koncentracije, vrijeme primjene, miješanje pripravaka  kao i dozvoljeni broj tretiranja u toku jedne vegetacijske sezone kao i dozvole za pripravke kojima je istekla dozvola a smiju se upotrebljavati do prodaje zaliha.

Sva primijenjena sredstva upisati u evidenciju i ambalažu propisno zbrinuti.

Strojeve za primjenu SZB obavezno pregledati ukoliko to još nije napravljeno.

Mira Živković,dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

 

Pripremi za ispis