Obavijest vinogradarima

Proteklih dana niske temperature nisu pogodovale razvoju gljivičnih oboljenja, ali s najavljenim porastom temperatura u narednom razdoblju postoji  opasnost od infekcije plamenjačom (Plasmopara viticola) i crnom pjegavošću (Phomopsis viticola) vinove loze.

Razvojne faze vinove loze na području Krapinsko- zagorske županije vrlo su neujednačene. Mladice su duljine od 5-15-tak cm. Zbog toga pri odabiru sredstava za zaštitu od navedenih bolesti treba voditi računa upravo o tome koja je razvojna faza najzastupljenija u vinogradu.

Kod sorata kod kojih mladice nisu još dosegle duljinu od 10- tak cm i nadalje preporučujemo primjenu preventivnih pripravaka: Polyram DF, Solofol ili Delan Pro. Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) potrebno je dodati jedan od pripravaka na bazi sumpora, koji ujedno dobro djeluje i na suzbijanje grinja.

Za zaštitu ranijih sorata, kod kojih su mladice dulje,  mogu se koristiti pripravci Mikal Flash ili Mikal premium Fi sl. Za zaštitu od pepelnice (Erysiphae necator) primijeniti npr. Stroby, Vivando, Talendo extra, Talendo i sl.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                          E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis