Obavijest vinogradarima

Budući se ovoga tjedna očekuje promjena vremena s mogućim mjestimičnim oborinama, valjalo bi zaštititi vinovu lozu protiv uzročnika bolesti crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Spomenuta se bolest zadnjih godina sve više širi našim vinogradima uzrokujući pritom značajnije ekonomske štete.

Na određenim pozicijama, ovisno o sortimentu, a zbog iznimno visokih temperatura za ovo doba godine i zbog naglog porasta loze, moguće je ostvarenje uvjeta i za bolest peronosporu (Plasmopara viticola) pa će niže navedena sredstva dobro djelovati i na nju. Zaštitu je najbolje izvršiti uporabom  jednog od bakrenih pripravaka (CUPRABLAU – Z 35 WG ili NORDOX 75 WG), a može se rabiti i organsko sredstvo POLYRAM DF, kao i u uznapredovalim vinogradima kombinirani pripravak MIKAL FLASH ili neki drugi prema Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Kako bi se umanjile moguće štete od lozinih grinja, uzročnika akarinoze (Calepitrimerus vitis) i erinoze  (Eriophyes vitis), predlažemo primjenu pripravaka na osnovi sumpora.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Prikupljanje ambalažnog otpada SZB 2024. za našu županiju provesti će se kako slijedi:

07.06.2024.

Kod Poljoljekarne Klarići 60 Stankovci 09.00 – 11.00

 

14.06.2024.

Parking kod velikog nogometnog igrališta Ulica Josipa bana Jelačića 11 Poličnik 10.00 – 12.00

 

16.08.2024.

Maslinik OPG Ivan Atelj 200 m južno od rampe za utovar grožđa,            Parcela Vickouša Zagrad, Nadin 08.00 – 10.00

 

 

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.         

E – mail: Ivan.Simicevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis