Obavijest proizvođačima koštićavog voća sa područja Gorskog Kotara

Od utorka poslijepodne najava je kišovitog i prohladnog vremena. Tijekom cvatnje koštičavog voća (šljiva, trešnja, višnja) može doći do infekcije uzročnikom paleži cvijeta i rodnih grančica  (Monilinija laxa). Zaštitu koštičavog voća protiv navedene bolesti potrebno je provoditi na početku cvatnje, u cvatnji i na kraju cvatnje što ovisi o vremenskim uvjetima. Pojavi bolesti pogoduje kišno i hladno vrijeme.  Stoga je preporuka da se prije najavljene kiše obavi zaštita fungicidima.

Na koštićavom voću može se primijeniti: Signum WG.

Na šljivi može se primijeniti i Chorus 50 WG, Difcor, Teldor SC 500 , Swich 62,5 SC.

Na trešnji može se primijeniti i Chorus 50 WG, Luna experience SC, Teldor SC 500, Switch 62,5 SC.

Na višnji može se primijeniti i Chorus 50 WG, Chorus 75 WG, Luna experience SC.

Prilikom tretiranja biljni organi moraju biti suhi.

U predhodnoj preporuci za koštićavo voće (03.04.2024.) naveli smo šljivinu osicu kao veliki problem u uzgoju šljive. U fazi precvjetavanja (opadanja latica) šljiva provede se mjere zaštite protiv šljivinih osica – Crna šljivina osica (Hoplocampa minuta) i Žuta šljivina osica (Hoplocampa flava ). U tu svrhu može se koristiti jedan od dozvoljenih pripravaka: Decis 2,5 EC, Mospilan 20 SG.

Tretiranje treba provesti u vrijeme kada pčele ne lete, te je obavezno pokositi korove u cvatnji.

Preporučena sredstava primijeniti sukladno uputama proizvođača i u skladu sa Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS). Pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju je potrebno čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Ambalažni otpad od sredstava za zaštitu bilja također treba propisno zbrinjavati.

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis