Obavijest voćarima

Od posljednje preporuke o zaštiti jezgričavih voćaka prošlo je 8 dana. U tom periodu pale su značajnije količine kiše koje su isprale preventivna zaštitna sredstva sa biljnih organa.  Potrebno je pratiti vremensku prognozu i čim vremenske prilike dopuste provesti zaštitu nasada od infekcije fuzikladijem ( Venturia spp.)  kombinacijom pripravaka kurativnog ( Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzione, Sercadis plus ) i preventivnog ( Delan 700 WDG, Delan pro,Dynamo i dr. ) djelovanja. Pripravke preventivnog djelovanja dodajemo sistemiku radi produženja perioda zaštite biljnih organa.

Svi navedeni pripravci kurativnog djelovanja su na bazi iste aktivne tvari ( difenkonazol), zato je potrebno njihovo racionalno korištenje, kako bi se spriječila pojava rezistentnosti. Koristiti ih u slučaju kad niste stigli provesti preventivnu zaštitu prije kiše pa dođe do infekcije. Inače je potrebno provoditi preventivnu zaštitu kontaktnim pripravcima: Delan 700 WDG, Delan pro,Dynamo, Pyrus, Scala, Chorus.

Za zaštitu od pepelnice ( Podosphaera leucotricha) koristiti Luna expirience ili Stroby WG.

Za vrijeme cvatnje jabuka zabranjeno je koristiti insekticide.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida  propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine.

Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                

                                                                                                       Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis