Obavijest proizvođačima jabuke

Ovisno o sorti i položaju, na području naše županije jabuke se nalaze u fazi od roza balona do  otvaranja središnjih cvjetova. S obzirom da su jabuke u osjetljivom stadiju te im s narednom kišom prijeti infekcija krastavosti jabuka (Venturia inaequalis), preporučamo voćarima da prate prognozu kako bi prije najavljenih oborina obavili preventivnu zaštitu.

Za preventivnu zaštitu jabuka od krastavosti u fazi cvatnje mogu se koristiti pripravci na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Envita, Delan PRO, Alcoban, Dynamo), pirimetanila (Pyrus SC, Scala) ili ciprodinila (Chorus 75 WG, Chorus 50 WG).

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) zbog blage zime i dobrog prezimljenja patogena, vidljivo je otvaranje zaraženih pupova. U takvim nasadima preporučamo obaviti zaštitu pripravcima na osnovi buprimata (Nimrod 25 EC),  krezoksim-metila (Stroby WG, Sugoby, Quimera) ili kombinirani pripravak Luna expirience.

U voćnjacima gdje je prošlih sezona bilo šteta od jabučne osice (Hoplocampa testudinea) preporučamo postaviti bijele ljepljive ploče u nasad radi praćenja pojave štetnika. U nasadima jabuka tijekom toplih i sunčanih dana očekujemo let i odlaganje jaja moljca minera kružnih mina, no u fazi cvatnje jabuke ne preporučamo primjenu insekticida!

Primjena insekticida dozvoljena je samo u nasadima gdje nije došlo do otvaranja prvih cvjetova. U voćnjacima je potrebno izlazak crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i lisnih uši iz zimskih jaja te razvoj jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum) koju je u voćnjacima s visokom populacijom moguće prvi puta tretirati prije cvatnje insekticidom Pirimor 50 WG.

Nasade jabuka u kojima su zabilježene štete od kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus) moguće je prije početka cvatnje tretirati insekticidima na bazi piriproksifena (Brai, Proximo).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

  mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis