Obavijest proizvođačima presadnica povrća, cvijeća i ukrasnog bilja u zaštićenim prostorima

Od sredine veljače započinje uzgoj povrtnih kultura u zaštićenom prostoru  ili proizvodnju presadnica za ranu proizvodnju na otvorenom. Tijekom uzgoja biljke najčešće stradaju od bolesti polijeganja (Pythium spp.) ili truleži korijena i korijenovog vrata (Phytophtora spp.).   

Zaštita od navedenih bolesti može se provesti primjenom fungicida:

PROPLANT (propamokarb)

  • za zalijevanje biljaka nakon presađivanja ili nicanja (kod direktnog uzgoja iz sjemena) sa 100 ml 0,2 % škropiva (20 ml/10 litara vode) po biljci (rajčica, paprika, radič, zelena salata, endivija, kupus, kelj, cvjetača). Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu može primijeniti najviše 2 puta u razmaku od 7-10 dana
  • za zalijevanje supstrata sa 4-5 litara 0,25% škropiva po biljci (paprika, radič). Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu može primijeniti 2 puta u uzgoju presadnica
  • potapanjem lukovica (cvjetne lukovice) u 0,3%- tno škropivo kroz 20-30 minuta. Sredstvo se može primijeniti i na način da se tretira supstrat ili tlo zalijevanjem s 10-12 ml sredstva u 4-5 litara vode po m² uz inkorporaciju na 10-12 cm.

PREVICUR ENERGY (propamokarb)

  • u rasadnicima (kontejneri za uzgoj presadnica, gredice za sijanje). Tretiranje jednom prilikom sijanja u količini od 6 ml/m² ili u razdvojenoj primjeni, prvi put prilikom sijanja u količini od 3 ml/m², a drugi put nakon otprilike dva tjedna u količini od 3 ml/m², uz primjenu 2-4 l vode po m² po tretiranju. Primjena u rajčici, salati, endiviji, radiču, cvjetači, kupusu, brokuli.

 RIVAL (propamokarb)

  • primjena u količini od 300 ml/m3 uz utrošak vode 10-20 l/m3. Dopuštena je jedna primjena tijekom vegetacijske sezone (rajčica, ukrasno bilje prije sjetve)
  • u količini od 6 ml/m² uz utrošak vode 3-5 l/m² . Dopuštene su tri primjene tijekom vegetacijske sezone. Razmak između tretiranja je 7-10 dana . Primjena u rajčici i ukrasnom bilju nakon rasađivanja ili nakon nicanja.

OMIX (propamokarb)

  • primjena u količini od 300 ml/m3 uz utrošak vode 10-20 l/m3. Dopuštena je jedna primjena tijekom vegetacijske sezone (rajčica, ukrasno bilje prije sjetve). Sredstvo se primjenjuje inkorporacijom u tlo ukoliko se primjenjuje prije svega.
  • nakon rasađivanja ili nicanja sredstvo se primjenjuje u količini od 6 ml/m3 uz utrošak vode od 3-5 l/m3 zalijevanjem po tlu ili sustavom kap po kap (rajčica) ili 10 ml/m3 uz utrošak vode od 3-5 l/m3 (ukrasno bilje). Dopuštene su tri primjene tijekom vegetacijske sezone sa razmakom između tretiranja od 7-10 dana.

Fungicide  primijeniti prema preporukama proizvođača.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis