Održana druga „Opća skupština Koordinacijskih tijela AKIS-a“

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede sudjeluje u projektu Obzor 2021 modernAKIS koji prati i pomaže u implementaciji AKIS-a sustava iz Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Organizacija Opće skupštine Koordinacijskih tijela AKIS-a bila je obveza, ali i privilegija Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede te je vrlo uspješno je održana u studenom.

U Zagrebu 7. i 8. studenog 2023. u Hotelu Academia održana je druga Generalna skupština (GA) Koordinacijskih tijela AKIS-a (CBs), koja je sastanak Koordinacijskih tijela AKIS-a i ključnih aktera AKIS-a iz svih država članica EU.

Na konferenciji je sudjelovalo 99 sudionika a ciljevi druge GA AKIS CBs bili su produbiti našu razmjenu o postavljanju i radu AKIS-a i AKIS CB-ova, naučiti i razmijeniti tokove znanja kako na razini politike, tako i na razini praktičnog iskustva, te definirati prioritete i sukreiranje plan učenja za 2024.

Zagreb se pokazao kao dobar domaćin te su svi pohvalili i Ministarstvo i Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede za vrlo dobro organiziranu i konstruktivnu skupštinu, tako da svi skupa možemo biti ponosni.

O Projektu modernAKIS

(Modernizacija poljoprivrede kroz učinkovitije i učinkoviti sustavi poljoprivrednog znanja i inovacija, poboljšanje nacionalne AKIS organizacije u zajedničkom kreativnom procesu diljem EU)

Projektni partneri iz svih država članica EU, Ključne institucije u AKIS-u

Proračun: 9.999.481,25 EUR

Trajanje: 7 godina 2022. – 2029.

Koordinator: Poljoprivredna komora Austrije

modernAKIS ima za cilj poboljšati kapacitete aktera AKIS-a za iskorištavanje pojedinačnih, organizacijskih i sustavnih resursa potreban za transformaciju prema koherentnijim, djelotvornijim i učinkovitijim AKIS sustavima i prijelaz na više održivo gospodarenje i korištenje prirodnih resursa u poljoprivredi i šumarstvu. U tu svrhu izgradit će i njegovati europsku mrežu od najmanje 1.000 ključnih AKIS-ovih aktera, uključujući koordinaciju AKIS-a tijela iz svih država članica EU-a koja će djelovati kao okosnice u transformaciji sustava AKIS prema učinkovitijem upravljanje i modernizacija europskog poljoprivredno-prehrambenog sektora. Projekt će također izgraditi njihove kapacitete ključni akteri AKIS-a prema razumijevanju i angažmanu sustava, omogućujući im da provedu dugoročne promjene sustava koje će poboljšati AKIS. Osim toga, uspostavit će najmanje 1 zajednicu prakse (CoP) u svakoj državi članici, čime će se omogućiti sudionici da djeluju kao nosioci promjena u svojim zajednicama.

Osim toga, modernAKIS će pružiti sveobuhvatan digitalni katalog s novim znanjem i iskustvom te najmanje 80 alata i metoda koji podržavaju ključne aktere AKIS-a za poboljšanje protok znanja i razvoj AKIS-a koji dobro funkcionira u skladu s relevantnim političkim ciljevima, npr. Green Deal, Farm2Fork, SDGs.

Galerija sa Konferencije:

Pripremi za ispis