VAŽNO – Obavijest korisnicima potpora o postupanju u slučaju nastanka više sile i izvanrednih okolnosti

Nastankom značajnih šteta na poljoprivrednim gospodarstvima uzrokovanih učestalim prirodnim nepogodama, kao što je olujno nevreme, te pojavom afričke svinjske kuge, zarazne virusne bolesti od koje obolijevaju domaće i divlje svinje, Ministarstvo poljoprivrede daje uputu korisnicima potpora o postupanju u takvim slučaju, odnosno slučajevima nastanka više sile i izvanrednih okolnosti.

Svi korisnici potpora u poljoprivredi kojima se potpore isplaćuju na osnovi Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu („Narodne novine“, broj 25/23, 51/23, 56/23 i 65/23 – ispravak) (dalje u tekstu: Pravilnik) koji uslijed više sile ili izvanrednih okolnosti ne mogu ispunjavati kriterije prihvatljivosti ili svoje obveze, zadržavaju pravo na potporu vezanu uz površinu ili životinje koje su prihvatljive u trenutku djelovanja više sile ili izvanrednih okolnosti, u skladu s člankom 240. stavkom 1. Pravilnika.

U skladu s člankom 240. stavkom 1. Pravilnika, u slučaju više sile ili izvanrednih okolnosti, korisnik ili njegov ovlaštenik dužan u pisanom obliku na Obrascu 4. i/ili 5. Priloga 3. Pravilnika, uz prilaganje odgovarajućih dokaza, izvijestiti Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u roku od 15 radnih dana od trenutka kada to može učiniti u skladu s člankom 240. stavkom 5. Pravilnika.

Nadalje, korisnici ne-IAKS mjera ruralnog razvoja ( M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9, M16, M19), mogu od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u slučaju više sile i izvanrednih okolnosti zatražiti produženje roka (na rok ne kasniji od 30. lipnja 2025. godine) za ispunjenje obveza preuzetih ugovorom o financiranju ili aktom kojim se dodjeljuje potpora

Navedene upute odnose se i na korisnike koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu za 2023. godinu te korisnike ne-IAKS mjera ruralnog razvoja odnosi se i na korisnike s područja pojave afričke svinjske kuge.

Više informacija možete pronaći klikom na link: https://ruralnirazvoj.hr/vazno-obavijest-korisnicima-potpora-o-postupanju-u-slucaju-nastanka-vise-sile-i-izvanrednih-okolnosti/ te u vama najbližem uredu Ministarstva Poljoprivrede – Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede (Savjetodavna služba).

Pripremi za ispis