Obavijest vinogradarima

Za zaštitu od kasne plamenjače (Plasmopara viticola) na vršnom lišću i zapercima vinove loze, preporučujemo provesti posljednje prskanje protiv ove bolesti krajem mjeseca srpnja. Za to posljednje tretiranje može se koristiti jedan od pripravaka kao što su Mildicut 25 SC, Ampeksio , Leimay,  Profiler, Ridomil Gold R ili pak jedan od pripravaka na bazi bakra.

Pepelnica (Erysiphae necator) i dalje može napasti bobe, sve dok ne počnu mekšati i mijenjati boju. Može se koristiti jedan od navedenih pripravaka: Luna Expirience, Dynali,  Collis , Kusabi,  Talendo i dr.

Umjesto navedenih pripravaka za suzbijanje pepelnice mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora, ali upozoravamo na opasnost od ožegotina pri temperaturama iznad 25℃.

Na različitim lokacijama bilježimo različite ulove američkog cvrčka. Potrebno je provesti posljednje suzbijanje ovog štetnika u ovoj sezoni, jednim od registriranih pripravaka: Sivanto prime, Decis 2,5 EC, Cythrin Max, Cypgold, Sumialfa 5FL, Mavrik FLO, Abanto, Krisant EC,Pyregard, Direkt green, Asset five, Pirecris, Flipper.

Od velike je važnosti da se  ne primjenjuje stalno isti insekticid kako bi se usporila pojava rezistentnosti štetnika.

Važno je da cvatući porast u vinogradu bude pokošen prije primjene insekticida, kako ne bismo ugrozili pčele!

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida ( NN 46/2022), članku 73., stavku 8. propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine. Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

 

                                                                                        Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail:
sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis