Obavijest vinogradarima

Preporučuje se vinogradarima da i dalje provode zaštitu svojih nasada usmjerenu protiv uzročnika pepelnice (Erysiphe necator), peronospore (Plasmopara viticola) vodeći brigu o karenci.

Protiv uzročnika pepelnice moguće je primijeniti neke od slijedećih pripravaka: Luna  experience, Talendo EC, Collis , Nativo, Dynali ili neki drugi pripravak.

Protiv uzročnika peronospore predlažemo primjenu fungicida kao što su: Mildicut, Ampeksio, Profiler, Orondis i dr.

 

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i za suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/18 NN 63/19) i ako se tijekom srpnja na žutim pločama utvrdi prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka, tada treba krajem srpnja ili početkom kolovoza obaviti treće tretiranje.

U slučaju provođenja i trećeg tretiranja  nužno je voditi računa o propisanim karencama insekticida i početku berbe grožđa!

Korovna flora koja služi za zatravljivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                                                                                                                      Vesna Bradić, dipl.inž.agr.

                                                                                                                      Vesna.bradic@mps.hr

Pripremi za ispis