Obavijest vinogradarima

Obzirom na nevrijeme praćeno tučom na pojedinim lokalitetima Dubrovačko-neretvanske županije (na pojedinim mikro lokalitetima otoka Korčule) savjetujemo vinogradare da naprave zaštitu vinove loze i dezinfekciju nastalih rana kako bih se onemogućio ulazaka patogena u biljno tkivo.

Preporuka za sve vinogradare je korištenje biostimulatora na bazi aminokiselina (Delfan plus, FitoAlgen, Isabion, Polyamin) koji će biljci pomoći da se u što kraćem roku oporavi od preživjelog oblika stresa ubrzavajući fiziološke procese u samoj biljci.

Također je moguća primjena kombiniranih bakrenih pripravaka ili pojedinačnih bakrenih pripravaka  za dezinfekciju nastalih rana, a da se pri izboru pripravaka vodi računa o karenci.

Voditi i dalje kontrolu na grožđu protiv napada pepelnice, te ne vršiti preranu defolijaciju listova prije početka „šare“ u zoni grožđa, zbog sprječavanja pojave ožegotina na bobicama.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

 

                                                                                                                                Srećko Bošković mag.ing.agr.

srecko.boskovic@mps.hr

Pripremi za ispis