Obavijest voćarima

Toplo vrijeme praćeno povremenim pljuskovima pogodno je za sekundarno širenje fuzikladija (Venturia inaequalis) u voćnjaku. Moguće su i infekcije nekom od „skladišnih „ bolesti ( trulež plodova, gorka trulež, pjegavosti plodova i sl.). Osim toga, postoji i opasnost od pepelnice (Podosphaera leucotricha). Pripravci na bazi kaptana ( Caption 80, Khapo, Scab i dr.) zaštititi će plod od fuzikladija i truleži.

S približavanjem dozrijevanja plodova jabuke raste i opasnost od infekcije nekom od „skladišnih „ bolesti (trulež plodova, gorka trulež i sl.). Osim toga, postoji i opasnost od pepelnice (Podosphaera leucotricha). Za zaštitu od navedenih bolesti preporučujemo jedan od pripravaka kojim možemo suzbijati sve navedene bolesti. Takvi su pripravci npr. Luna Expirience, Nativo 75 WG ili Bellis. Pripravci na bazi kaptana (Caption 80, Scab i dr.) zaštititi će plod od fuzikladija i truleži, ali ne djeluju na pepelnicu.

I dalje bilježimo let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella) te je potrebno provesti suzbijanje jednim od registriranih insekticida za suzbijanje jabučnog savijača: Affirm, Coragen 20 SC,  Mospilan 20 SG, 480, Delegate 250 WG i dr..

Pripravke koristite isključivo sukladno FIS bazi. Voditi evidenciju o primjeni szb, a račune od kupljenih szb čuvati minimalno 3 godine.

                                                                      Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                      E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis