Uputa proizvođačima uljne tikve

Nakon sadnje krumpira, sjetve soje, suncokreta i kukuruza, ovih i narednih dana međimurski proizvođači obavljaju sjetvu uljne tikve. Sadržaj vode u sjetvenom sloju zemljišta (na dubini 7 cm) pada u posljednjih pet s vrijednosti 34,9 % na 28,9 %, a temperatura tla je u istom razdoblju na istoj dubini u porastu s 13,3° na 15,2°C!  U posljednjih deset dana najviše dnevne temperature zraka su gotovo svakodnevno bile u rasponu od 18,1° do 23,6°C ali su istovremeno jutra bila svježa s vrijednostima najčešće <10°C (od svega 2,3° do 8,2°C)! Na većini mjernih mjesta u istom je razdoblju zabilježeno obilnijih oborina u danima 24.4./25.4. u količinama od 10,0 mm (Donja Dubrava) do 34,4 mm (Železna Gora)! Manje su količine padale proteklog vikenda (29.4. u količinama od 1,2 mm do 5,0 mm) i protekle noći (1,2 mm do 1,4, mm), ali oborine očekujemo tijekom naredna dva dana (u količinama 10-15 mm)!

Najvažniji štetni organizmi koji ograničavaju uspješan uzgoj uljne tikve su neželjene biljke ili korovi, a kao u svim ostalim “okopavinama” u Međimurju se najčešće javljaju sjemenske vrste: limundžik ili ambrozija (Ambrosia), loboda (Chenopodium) i kostrva (Echinochloa). Naime, višegodišnjim istraživanjem Zavoda za zaštitu bilja i Zavoda za herbologiju pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu tri najčešće i najbrojnije korovne vrste koje se javljaju u hrvatskim “okopavinama” (kukuruz, krumpir, šećerna repa, soja, suncokret) su koštan ili kostrva (Echinochloa crus gali) (40-tak biljaka/m²), limunđik (“partizanka” ili fazanuša ili ambrozija) (Ambrosia elatior) (30-tak biljaka/m²) i loboda (Chenopodium album) (30-tak biljaka/m²)!

Tijekom naredna dva dana nadalje očekujemo oblačno i kišno razdoblje s najvišim temperaturama zraka 13-14°C (uz novih 10-15 mm oborina), uz naknadni rast temperatura (18-22°C) ali pritom neće biti sasvim stabilno.  Već narednog vikenda (06.5.-08.5.) su moguće nove oborine! Stoga nakon sjetve a prije nicanja proizvođači uljne tikve mogu planirati osnovno suzbijanje korova dopuštenim zemljišnim (rezidualnim) herbicidima (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Prema iskustvima iz ranijih sezona takav pristup u uvjetima vrlo čestih i obilnih oborina je rizičan zbog moguće fitotoksičnosti (naročito na laganijim tlima sa manjim sadržajem humusa).

Zbog navedenih razloga i ograničenja u usjevima uljne tikve na takvim tlima i manjim parcelama preporučujemo mehaničko suzbijanje korova kultivacijom i okopavanjem.

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis