Obavijest proizvođačima koštićavog voća

Od zadnje preporuke za zaštitu koštićavog voća (šljiva, trešnja, višnja) prošlo je 7 dana. U tom periodu pale su na području Ličko-senjske županije prema podacima agroklimatskih stanica različite količine oborina navedene u tablici 1.

 

Tablica 1.

Lokalitet Količina oborina (l/m² ) 21.04.-27.04.2023.
Gospić 44,4
Prvan Selo 40,1
Otočac (Glavace) 18,8
Brinje 30,7

 

Stabla ranih sorti trešnje ovisno o lokalitetu su u fazi završetka cvatnje, dok je većina stabala šljive u fazi pune cvatnje.

Zbog daljnje najave promjenjivog vremena sa mogućnošću oborina, pogotovo početkom idućeg tjedna, preporuka je da se ponovi zaštita koštićavog voća protiv uzročnika paleži cvijeta i rodnih grančica  (Monilinija laxa) jer sve do kraja cvatnje može doći do infekcije navedenom bolesti.

Od preparata dozvolu imaju ispod navedeni fungicidi!

Na koštićavom voću može se primijeniti: Signum.

Na šljivi može se primijeniti i Systane EW, Teldor SC 500, Indar 5 EW, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Difcor i dr.

Na trešnji može se primijeniti i Indar 5 EW, Teldor SC 500, Switch 62,5, Chorus 50 WG, Luna experience i dr.

Na višnji može se primijeniti i Indar 5 EW, Chorus 75 WG i dr.

 

Vrijeme je praćenja leta šljivinih osica – Crna šljivina osica (Hoplocampa minuta) i žuta šljivina osica (Hoplocampa flava ), postavljanjem bijelih ljepljivih ploča u nasade šljiva. Osica uzrokuju opadanje tek zametnutih plodova. Kritičnim brojem smatra se ulov od 20 osica po jednoj ploči. Šljivina osica odlaže jaja na čašku cvijeta iz kojih izlaze ličinke koje se ubušuju u plodić i izgrizaju njegovu unutrašnjost. Napadnuti plodići otpadaju, a na njima se može primijeniti rupica – mjesto na kojem je ličinka izašla i preselila na susjedni plodić.

 

U fazi procvjetavanja (opadanja latica) provede se mjere zaštite protiv navedenog štetnika i može se koristiti jedan od dozvoljenih pripravaka: Decis 2,5 EC, Mospilan 20 SG.

 

Tretiranje treba provesti u vrijeme kada pčele ne lete, te je obavezno pokositi korove u cvatnji.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb

 

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

 

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju korisnik mora čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Ambalažni otpad propisno zbrinjavati.

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis