Obavijest proizvođačima jagoda

Nasade jagoda treba redovito pregledati i pratiti pojavu štetnika i bolesti da se odradi pravovremena zaštita od istih, a pazeći na karence za primijenjena sredstva za zaštitu bilja.

Nakon otkrivanja gredica, radi lakšeg praćenja štetnika u nasadima poželjno je postaviti ljepljive žute i plave ploče malo iznad listova i redovito pratiti promjene na pločama.

Poslije niskih noćnih temperatura poželjno bi bilo primijeniti pripravke za jačanje imuniteta i kondicije biljaka (aminokiseline, ojačivači, biljni ekstrakti ) i nešto iz programa korisnih mikroorganizama koji se koriste u ekološkoj proizvodnji, a pogodni su za primjenu sustavima kap po kap kao trichoderma vrste, pseudomonas ili bacillus vrste.

Za jagode koje su u fazi pune cvatnje radi prevencije pojave sive plijesni (Botrytis cinerea) primijeniti pripravke Pyrus 400 SC, Signum, Switch 62,5 WG, Ortiva i dr.

Kod pojave  tripsa (Frankliniella spp.) primijeniti jedan od registriranih pripravaka kao što su Laser i Kraft (primjena za oba pripravka samo u večernjim satima) Scatto ili Poleci plus.

U zaštićenim prostorima i tunelima, pogotovo u starim nasadima, već može doći do pojave jednog od crvenih pauka (Tetranychus urticae, Panonychus ulmi ) pa će trebati primijeniti jedan od pripravaka registriranih za tu namjenu Milbeknock, Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC ili Vertimec pro, i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ovu aktivnu tvar.

Na malim površinama za sve bolesti lista korisna je mjera sakupljanja i spaljivanja zaraženih listova. Zaštitu kemijskim sredstvima treba započeti čim se primijete prvi simptomi, pazeći na registracije sredstava i poštivanje karenci.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis