Obavijest proizvođačima bresaka i nektarina

Prije samo šest dana upućena je preporuke za zaštitu koštičavog voća nakon zimske rezidbe, primjenom dopuštenih bakarnih pripravaka. Naknadno su najviše dnevne temperature u danima 8.3.-11.3. 2023. bila u rasponu od 12,9° do 19,7°C. Oborine smo proteklom razdoblju zabilježili u noći 10./11.3. 2023. u količinama od 5,0 mm (na lokalitetu Mursko Središće do 9,8 mm (na lokalitetu Kotoriba), te su uvjeti za primarnu zarazu uzročnikom kovrčavosti lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans) bili u rasponu od 25 % do 89 % (zbog niskih jutarnjih temperatura zabilježenih 11.3. o.g. u rasponu od 0,1° do 1,9°C nismo zabilježili jaču zarazu uzročnikom ove bolesti)!

Zbog najviših dnevnih temperatura zabilježenih proteklog tjedna otvaranje pupova bresaka i nektarina je vrlo vidljivo, a moguće naredne oborine pogodovat će jačim primarnim zarazama uzročnika kovrčavosti lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans). Oborine u količini 20-ak mm moguće su tijekom popodnevnih sati 14.3. i prijepodneva 15.3. 2023.! Uz mogući raspon temperatura od 3° do 18°C i dugotrajno zadržavanje vlage (barem 24 sata) procjenjujemo da je opasnost od naknadnog razvoja ove bolesti na nezaštićenim breskvama i nektarinama vrlo velika!

Kovrčavost lišća (Taphrina deformans) je najčešća bolest bresaka i nektarina, koju u vrijeme od bubrenja i otvaranja pupova do pojave prvih cvjetova suzbijamo preventivno, najbolje nekoliko dana ili neposredno prije najavljenih obilnijih oborina! Stoga ponavljamo preporuku vlasnicima koštičavog voća (posebice bresaka i nektarina) upućenu prije tjedan dana: povišenu koncentraciju registriranih bakarnih pripravaka (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) potrebno je primijeniti u vrijeme bubrenja, a najkasnije tijekom samog otvaranja zimskih pupova koštičavih voćaka. Moguće je koristiti dopuštena bakarna sredstva za zaštitu bilja, a za amatersku se primjenu na manjim se površinama ili pojedinačnim stablima često koristi kombinacija bakra i mineralnog (parafinskog) ulja!

U proteklom dijelu mjeseca ožujka o.g. na većini mjernih mjesta u Međimurju je zabilježeno od 15,6 mm do 26,0 mm oborina, a prema iskustvima iz ranijih sezona razdoblje u drugoj i trećoj dekadi ovog mjeseca (od 10.3. do 31.3.) vrlo je kritično za primarni razvoj kovrčavosti lišća bresaka i nektarina, naročito ako bilježimo promjenljivo razdoblje s učestalim oborinama! U takvim sezonama u plantažnim nasadima bresaka i nektarina preporučujemo u više navrata preventivne mjere zaštite skraćenim razmacima aplikacije.

Mjere zaštite je najbolje provesti za mirnog vremena, pri temperaturama zraka većim od 5°C i povišenoj relativnoj vlažnosti zraka, uz nešto veći utrošak škropiva. U plantažnim nasadima bresaka u punoj rodnosti utrošiti barem 600-700 litara škropiva/ha. Neće biti sasvim mirno, već tijekom naredna dva dana očekujemo južna zračna strujanja!

VAŽNO: sve voćare i druge poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

 

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis