Obavijest vinogradarima

Tijekom rezidbe vinove loze mogu se uočiti simptomi zaraze uzročnicima bolesti drva (eska, petrijeva bolest, eutipoza). Zaštita protiv bolesti drva vinove loze svodi se na dvije mjere – uklanjanje izvora zaraze i sprječavanje zaraze kroz rane na drvetu. Orezane drvo je potrebno ukloniti, a rane od rezidbe zaštititi biološkim fungicidom na bazi gljivice Trichoderma spp.

Vintec (Trichoderma atriviride SC1) je trenutno jedino sredstvo registrirano za tu namjenu. Primjenjuje se u razdoblju mirovanja, a optimalnu učinkovitost postiže pri dnevnoj temperaturi od minimalno 10°C u uvjetima relativne vlage zraka najmanje 70% te bez mraza i kiše u prvih 24 sata od primjene.

Na orezanoj rozgvi možemo uočiti i simptome crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Zaražena rozgva je izbijeljela, sivkasto-srebrnkaste boje s crnim točkicama. Važna mjera u sprječavanju širenja bolesti je iznošenje orezanih lucnjeva iz vinograda i njihovo spaljivanje.

 Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu.

Tihana Pipinić, dipl.inž.agr.

e-mail: tihana.pipinic@mps.hr

Silvija Marušić, dipl.inž.agr.

e-mail: silvija.marusic@mps.hr

Pripremi za ispis