Dani maslinovog ulja otoka Hvara

U subotu, 11. veljače 2023. godine u hotelu „Hvar“ u Jelsi na otoku Hvaru održana je 8. po redu manifestacija „Dani maslinovog ulja otoka Hvara“, čiji je organizator udruga maslinara „Sveti Špirijun“, a suorganizatori su Općina Jelsa i Turistička zajednica Općine Jelse.

Nagradu za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je najstariji član udruge Antun Bojanić iz Vrisnika kojeg su po broju bodova u stopu pratili Dinko i Duje Tudor, maslinari iz Milne. Frančesko Duboković iz Jelse imao je najbolje ocijenjeno ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje, dok je priznanje za najbolju uljaru dodijeljeno uljari Božić-Svirče d.o.o., vlasnika Božidara Balića.

Ispred organizatora, prisutnima se obratio predsjednik udruge Đorđan Gurdulić te u pozdravnom govoru naglasio je da je prošla godina bila iznimno teška za maslinare zbog višemjesečnih vrućina koje su umorile masline i težake, no ipak je nakraju ulja bilo dosta.

Voditeljica ocjenjivačkog panela s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, dr. sc. Mirella Žanetić istaknula je da je većina tih ulja bila izvrsne kvalitete unatoč teškoj godini. Obrazlažući način provođenja kemijske i senzorske analize te u konačnici ocjenjivanja maslinovih ulja, informirala je prisutne da je zaprimljeno 70 uzoraka, od čega je 45 uzoraka u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU), 10 uzoraka je u kategoriji djevičanskih maslinovih ulja, a 15 uzoraka, nažalost je, u kategoriji lampante maslinovih ulja.

Slijedom navedenog, podijeljeno je 25 zlatnih, 4 srebrne i 16 brončanih medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje, 10 priznanja za djevičansko maslinovo ulje i 15 priznanja za sudjelovanje.

Nagrađeni Antun Bojanić rekao je kako se maslinarstvom bavi od malih nogu te trenutno sa svojom obitelji obrađuje nasad od 160 maslina. Dosad je njegovo ulje dobivalo srebrne medalje te mu je ovo prva zlatna medalja i to nakon izuzetno teške godine za maslinare. Naglasio je da je tako dobro ulje uspio proizvesti jer je slušao savjete stručnjaka mr.sc. Stanislava Štambuka iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede, vezane za zaštitu i vrijeme branja maslina.

U sklopu događanja, održana su stručna predavanja u organizaciji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede. Predavanje pod nazivom „Zaštita maslina od bolesti i štetnika“ održala je službenica Tihana Pipinić, dipl. ing., a mr. sc. Stanislav Štambuk održao je predavanje „Utjecaj klimatskih promjena na maslinu s osvrtom na 2022. godinu“, te mag. ing. agr. Ivan Jozinović predavanje „Ishrana masline – problematika i rješenja“.

Događanju su prisustvovali i prisutne pozdravili i Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa, Stanislav Štambuk, iz Područne Službe za stručnu podršku Split, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede, gradonačelnik Grada Hvara, Rikard Novak, načelnik Općine Sućuraj Ivan Slavić te Ćazim Alković, predsjednik prijateljskog Društva maslinara iz Bara (Crna Gora).

Pripremi za ispis