Obavijest proizvođačima jabuka

U narednim danima očekuju se visoke temperature s visokom relativnom vlagom zraka bez oborina u predstojećem periodu. Očekivane temperature prelaziti će 30 °C.

Zaštitu je i dalje potrebno provoditi protiv pepelnice (Podosphaera leucotricha), čađave krastavosti, ali i od uzročnika  bolesti koje se uočavaju u skladištima (truleži plodova, pjegavosti plodova gorke truleži). Dozvoljeni preparati su:

Bellis – dozvoljen protiv pepelnice i krastavosti – K – 7 dana za jabuke koje odmah idu u skladištenje i 14 dana za jabuke koje odmah idu u prodaju

Domark – dozvoljen protiv pepelnice i krastavosti K-  14 dana

Nativo  75 WG – dozvoljen protiv krastavosti, pepelnice i koncentrične pjegavosti K – 14

dana

Caption 80 WG, kapetan 80 WG, Scab 80 WG  – dozvoljen za krastavost, trulež plodova, gorku trulež  K – 21 dan

Luna experience – pepelnica, krastavost , alternarijska pjegavost K – 14 dana

Geoxe – skladišne bolesti – siva i plava plijesan; trulež plodova, gorka trulež

U nasadima je i dalje prisutan jabučni savijač (Cydia pomonella). Dozvoljeni preparati su: Affirm, Affirm opti, Delegate 250 WG, Coragen 20 Sc, Mospilan 20 SP, Imidan 50 WG i sl.

Radi zaštite pčela,  prije primjene insekticida, obavezno pokositi voćnjak ako su u njemu prisutni cvatući korovi, a tretiranje obaviti u vremenu  kada pčele ne lete.

Potrebno je voditi brigu o karenci primijenjenih preparata.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

 

                                                                      Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis