Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke o zaštiti  vinove loze prošlo je 9 dana. Uvjeti za širenje plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice ( Uncinula necator) i dalje su povoljni. Stoga preporučujem primjenu jednog od pripravaka za zaštitu od pepelnice: Luna Expirience, Kusabi SC, Spirox EC, Dynali, Talendo, Talendo extra EC i dr.

Iako bobe vinove loze  više nisu podložne infekciji plamenjačom vinove loze, važno je zaštititi lišće, kako ne bi došlo do prijevremene defolijacije. Mogu se koristiti npr: Fantic F,  Fantic A, Cyclo R, Azimut 80 WG, Leimay, Ridomil Gold R, Orvego i dr.

Važno je pratiti ulov američkog cvrčka na žutim pločama jer ukoliko se  tijekom srpnja po ploči uhvati 4 ili više cvrčaka, znači da je nužno provesti još jedno suzbijanje ovog štetnika krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Osim suzbijanja cvrčka, prijenosnika zlatne žutice vinove loze, potrebno je iskrčiti sve čokote koji pokazuju simptome fitoplazmoze. Ukoliko niste sigurni radi li se o simptomima zlatne žutice vinove loze, možete se obratiti za pomoć djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida ( NN 46/2022), članku 73., stavku 8. propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine. Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

 

                                                                                        Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail:
sanja.greguric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis