Obavijest vinogradarima

Povremene oborine i duže zadržavanje rose u vinogradima i dalje pogoduju sekundarnom širenju plamenjače te je i dalje potrebno pratiti zdravstveno stanje vinove loze te provoditi zaštitu.

Za  zaštitu od plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) mogu se koristiti kombinirani ili kontaktni fungicidi kao što su Leimay, Mildicut Curzate F, Pergado F, Ampexio, Orondis, Cabrio Toppripravci na osnovi bakra… Ovisno o vrsti odabranog fungicida potrebno je voditi računa o razmaku između dva tretiranja.

Toplo i sparno vrijeme pogoduje razvoju pepelnice, a za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Luna expirience, Dynali, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby WG, Folicur 250 EC, Indar 5 EW, Domark 40 ME i sl.

Ukoliko se koriste pripravci na osnovi sumpora, važno je znati da oni pri temperaturi zraka iznad 25˚C mogu uzrokovati fitotoksične promjene.

Na sortama koje su sada u fazi pred zatvaranje grozda preporučamo primjenu botriticida.

Vinogradare podsjećamo na poduzimanje mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze:

– početkom srpnja postaviti žute ljepljive ploče radi praćenja i provjere učinkovitosti suzbijanja američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball). Ploče se postavljaju na srednju armaturnu žicu u redu vinograda, a zamjenjuju se svaka dva do tri tjedna. Dovoljno je postaviti 1-2 ploče po vinogradu.

Ako se tijekom srpnja na žutim pločama utvrdi prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka, tada treba krajem srpnja ili početkom kolovoza obaviti treće tretiranje.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) Ministarstva poljoprivrede, a praznu ambalažu zbrinuti na propisan način.

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

 

 

 

                                                                                  Vesna Bradić, dipl. inž. agr

                                                                              Vesna.Bradic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis