Obavijest ratarima

U Sisačko-moslavačkoj županiji započela je žetva ječma. Ubrzo će slijediti i žetva ostalih strnih žitarica. Stoga podsjećamo ratare na pripremu skladišnog prostora u cilju zaštite od skladišnih štetnika.

Na uskladištenim žitaricama najčešće se javljaju: žitni žižak (Sitophilus granarius), kukuruzni žižak (Sitophilus zeamays), žitni moljac (Sitotroga cerealella), žitni kukuljičar  (Rhizopertha domenica) i dr. Zaštita se provodi na dva načina: tretiranjem praznog i očišćenog skladišta ili primjenom na zrno posebnim uređajem za tretiranje žita na pokretnoj traci (Uputa o primjeni sredstva!)

Koristiti se mogu slijedeći insekticidi: K-Obiol EC 25, Granprotec, Kofumin 308 EC, Kofumin 77 UL, Actellic 50 EC, Actellic dimni generator, Silico-Sec, …

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, čuvati račune od kupljenih sredstava, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.  

E-mail: mirta.k-bozuric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis