Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Kišovito i nestabilno vrijeme omogućuje razvoj bolesti lista i ploda u voćnjacima koštičavog voća.

U nekim nasadima oblačinske višnje zabilježili smo vrlo jak napad uzročnika paleži cvijeta i sušenja grančica što je posljedica kišovitog razdoblja tijekom cvatnje višanja.

U ovo vrijeme tijekom kišnih i toplih dana oblačinskim višnjama prijeti infekcija uzročnikom od kozičavosti lista (Blumeriella jaapii). Uzročnik bolesti, gljivica Blumeriella jaapii  najčešće napada list, a rjeđe peteljku lista ili ploda, plod te ovogodišnje izboje i tanje grančice. Krajem svibnja i u lipnju se na licu lista razvijaju sitne crvenoljubičaste pjege, a na naličju lista se na mjestu pjege razvija svijetla nakupina acervula s ljetnim konidijama. Pjege se prvo pojavljuju uz rub lista, a kasnije se šire prema sredini. Kad se na jednom listu nalazi velik broj pjega on poprimi crvenkastožutu boju i otpadne. Na peteljkama plodova i listova javljaju se duguljaste lezije, a na plodu nekrotične pjege s prljavobijelom prevlakom. Na kori mladica nastaju male pukotine unutar kojih su za vlažna vremena vidljive prljavobijele nakupine konidija. Jakim infekcijama pogoduje toplo i vlažno vrijeme, a poučeni infekcijama iz proteklih godina preporučamo u kišnijim godinama provesti minimalno dva tretiranja do berbe.

Za preventivnu zaštitu od kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) na višnji se mogu koristiti Chromodin S-65, Syllit 544 SC i Luna Expirience, dok su na trešnji dozvoljeni Chromodin S-65, Syllit 544 SC i Delan 700 WDG. Pripravci na osnovi dodina (Chromodin S-65, Syllit 544 SC ) mogu zaustaviti infekciju ako se primijene do 72 sata nakon ostvarene infekcije.

Za zaštitu od infekcije uzročnikom šupljikavosti lista (Stigmina carpophila). na koštičavom voću (osim višnje!) mogu se koristiti pripravci na osnovi kaptana (Captan WP 50, Kastor), na trešnji, marelici, breskvi i nektarini se može koristiti i Delan 700 WDG.

Za zaštitu breskve od pepelnice mogu se koristiti Systhane 20 EW, Indar 5 EW, Luna Experience, Nativo 75 WG, Embrelia i Domark 40 ME.

 Za zaštitu šljive od narančaste pjegavosti dozvoljeni su Futura 5 WP i Kastor.

 Za zaštitu plodova trešanja od truleži (Monilinia spp.) u fazi dozrijevanja birajte fungicide kratke karence kao što su Luna Expirience, Indar 5 EW, Teldor SC 500 (karenca 3 dana) ili koristite mikrobiološki pripravak Serenade ASO.

 Ove godine u svim nasadima koštičavog voća bilježimo vrlo visoku populaciju lisnih uši. Štete koje nanose lisne uši su dvojake: direktne i indirektne. Direktne štete čini ishrana uši na biljkama, a rezultat je kovrčanje lišća, sušenje i nekrotiziranje na mjestu sisanja, deformacije plodova, uvijanju mladica, te ponekad venuće. Indirektne štete čini prenošenja virusnih bolesti te naseljavanje gljiva čađavica izlučenu mednu rosu.

Za suzbijanje lisnih uši dozvoljeni su insekticidi:

-na višnji: Closer, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG,

-na breskvi: Closer, Pirimor 50 WG, Movento, Teppeki 500 WG i Mospilan 20 SG,

na trešnji i nektarini: Closer, Movento i Mospilan 20 SG,

-na šljivi Mospilan 20 SG, Movento, Teppeki 500 WG  i Pirimor 50 WG.

U nasadima trešnje i višnje krajem prošlog tjedna zabilježeni su prvi ulovi  trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi) na žutim ljepljivim pločama s atraktantom. Za zaštitu u fazi promjene boje plodova mogu se koristiti insekticidi Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP, Imidan 50 WG (karenca 14 dana) te Decis 100 EC, Scatto, Demetrina 25 EC, Deltagri i Rotor Super (karenca 7 dana). Rane sorte trešanja ne preporučamo suzbijati.

U nasadima breskve traje let breskvinog savijača i moljca, a u nasadima šljive šljivinog savijača. Suzbijanje prve generacije breskvinog savijača preporučamo u mlađim nasadima zbog ubušivanja gusjenica u mladice. U nasadima šljiva preporučamo pratiti odlaganje jaja na plodove te u nasadima s manjim brojem plodova prema potrebi provoditi suzbijanje.

 Zaštitu voćnjaka insekticidima obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje (npr. maslačak, mrtva kopriva) te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara!

 Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis