Obavijest proizvođačima koštičavog voća (trešnja, višnja)

Kišno i nestabilno vrijeme pogoduje razvoju bolesti na koštičavom voću, osobito šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla).

Za zaštitu od infekcije uzročnikom šupljikavosti lista možete koristiti:

za trešnju: Captan WP 50, Kastor i Delan 700 WDG

za višnju: Merpan 80 WDG

U nasadima trešnja koje su još uvijek nalazi u fazi cvatnje ili kraja cvatnje potrebno je radi najavljenih oborina izvršiti tretiranje protiv uzročnika paleži i sušenja cvata i rodnih grančica (Monilinia laxa).

Tretiranje je potrebno obaviti jednim od slijedećih sredstava za zaštitu bilja: Signum, Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Luna expirience.

U nasadima koštičavog voća potrebno je pratiti populaciju lisnih uši te prema potrebi nakon cvatnje obaviti tretiranje. Za suzbijanje lisnih uši dozvoljeni su insekticidi:

  • za trešnju: Closer, Movento i Mospilan 20 SG
  • za višnju: Closer, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG,

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

NAPOMENA: Nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je propisno zbrinuti.

 

           Marina Samodol Farkaš, dipl.ing.agr

                                                                                      e-mail: marina.s-farkas@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis