Obavijest tržnim proizvođačima jagoda u plastičnim tunelima

Od posljednje uputa tržnim proizvođačima jagoda u visokim plastičnim tunelima proteklo je tri tjedna dana (6.4. 2022.).

Nakon što je protekli mjesec ožujak obilježilo neobično prohladno i vrlo suho vremensko razdoblje, meteorološki uvjeti od početka mjeseca travnja su bitno različiti! Zabilježena su tri topla travanjska razdoblja u trajanju po 4 uzastopna dana s najvišim temperaturama zraka u rasponu od 18,1° do 22,6°C! Ali, takve su “toplije travanjske epizode” prekidane prohladno-kišovitim danima! Prosječna temperatura zraka u mjesecu travnju na nekim mjernim mjestima ima vrijednosti od 9,38° do 10,01°C (nešto svježije od očekivane prosječne vrijednosti), ali je na svim mjernim mjestima palo više oborina od mnogogodišnjeg mjesečnog prosjeka (vidi Tablicu 1.)! U narednim će danima najviše temperature zraka porasti na vrijednosti od 18° do 21°C, ali će jutra još uvijek biti svježa (najčešće od 8° do 9°C)! Prosječna je mjesečna vlažnost zraka na mjernim lokalitetima do jutros najčešće u rasponu 66-74 %, a ukupno vlaženje biljaka na otvorenom u travnju traje 6.640-10.265 minuta (vidi Tablicu 1.)!

Tablica 1. Neki meteorološki mjerni podatci u istočnom, središnjem i zapadnom dijelu Međimurja tijekom mjeseca travnja 2022. (do 28.4. 2022. u 6.00 sati):

Lokalitet Temperatura Oborine Vlažnost zraka Vlaženje biljaka
Kotoriba 10,01°C 95,8 mm 71,0 % 6.630 minuta
Donja Dubrava 9,86°C 69,0 mm 67,6 % 9.545 minuta
Belica 9,76°C 86,2 mm 71,8 % 6.640 minuta
Mursko Središće 9,50°C 86,0 mm 74,6 % 10.265 minuta
Trnovčak 9,38°C 86,0 mm 68,7 % 9.960 minuta
Železna Gora 9,98°C 107,2 mm 66,0 % 9.840 minuta

U višegodišnjim prosjecima tijekom travnja u Međimurju očekujemo 53,5 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 10,3°C!

U takvim je meteorološkim uvjetima rast i razvoja jagoda u visokim plastičnim tunelima zbog toplijih travanjskih dana dobro napredovao (već sredinom travnja zabilježeno je dozrijevanje prvih plodova sorte Clery). Dodatnim pokrivanjem biljaka paučinastom folijom spriječene su štete od smrzavanja u danima kada su zabilježene niske i negativne jutarnje vrijednosti! Ovisno o sorti, na jagodama u zaštićenim prostorima sukcesivno traje cvatnji, odnosno razvijaju se i dozrijevaju prvi plodovi! Započela je berba.

Zbog oborina koje smo bilježili u posljednjih osam dana (19.4.-27.4. 2022.), te dugotrajnog zadržavanja vlage na biljkama i zasićenosti zraka vlagom bilježimo početne uvjete za razvoj antraknoze jagoda (Colletotrichum) i sive plijesni plodova (Botrytis)!

U ranijim smo uputama proizvođače jagoda u plastičnim tunelima smo upozoravali na važnije preventivne mjere zaštite protiv fitofagnih grinja, različitih uzročnika bolesti (poglavito *”antraknoze” i sive plijesni) (Colletotrichum, Botrytis), te neželjenih kukaca (tripsi, lisne uši štetne gusjenice, štetni kornjaši – pipe) (vidi upute od 18.2., 16.3. i 6.4. 2022.)!

*”antraknoza” = uzročnik srčane truleži stabljike i lisne drške, nepravilnih tamnih lisnih pjega i uleknute tamne pjegavosti plodova jagoda!

VAŽNO: Zabilježeni meteorološki uvjeti u proteklih jedanaest dana uz riječne doline (npr. Mursko Središće, Kotoriba) upućuju na značajniju opasnost za razvoj plijesni (Botrytis) u nasadima jagoda! Zbog dugotrajne kiše i zasićenosti zraka vlagom plastične tunele tijekom protekla tri dana nije bilo moguće kvalitetno prozračivati, ali isto već treba provoditi narednih dana! U zaštićenom uzgoju jagoda uz 15°C i zadržavanje vlage (RVZ >95 %) u trajanju 15 ili više sati raste opasnost od latentnog razvoja najopasnije bolesti plodova jagoda – sive plijesni (Botrytis)!

Svakako se preporučuje odstraniti sve zaražene plodove iz nasada, posebice ako dozrijevanje jagoda i berba traju duže razdoblje. Dopuštene kemijske ili biološke pripravke s djelomičnim ili sporednim učinkom na sivu plijesan koristimo barem dvaput od početka rasta do početka cvatnje (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Tijekom cvatnje i početkom razvoja plodova tržni proizvođači jagoda koji su prihvatili standarde uzgoja sa smanjenim ostacima pesticida (rezidui), strogo moraju poštivati ograničenja uz propisane karence dopuštenih fungicida, te najveći broj njihovih primjena tijekom sezone, odnosno poštivanje propisanih koncentracija (ili doza) aplikacije (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Ovisno o osjetljivosti dominantnih sorata jagoda, te prema iskustvima pojave uzročnika bolesti iz ranijih sezona prema mikro-lokalitetu, moguće je u vrijeme razvoja i dozrijevanja plodova koristiti mikrobiološke pripravke sa antagonističkim (korisnim) mikroorganizmima (npr. Bacillis amyloliquefacijens – ranije Bacillus subtillis)!

VAŽNO: Projektom istraživanja osjetljivosti sive plijesni (Botrytis cinerea) na fungicide  (fenheksamid, boskalid) tijekom 2019. godine u Republici Hrvatskoj je potvrđen razvoj sedam rezistentnih (otpornih) izolata na jagodi (Vrgorac), tikvicama (Opuzen), salati i rajčici (Rovišću) (https://rezistentnost-szb-hr). Slabije osjetljivi izolati utvrđeni su u Opuzenu, Metkoviću i Vrgorcu (jagode)  (izvor: Agronomski fakultet Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u i Institut za jadranske kulture)!

U slučaju pojave nekih od kategorija štetnih kukaca spomenutih u ranijim preporukama (npr. tripsi, štetne gusjenice) i procjene za potrebom njihova usmjerena suzbijanja, tijekom razvoja i početka dozrijevanja plodova jagode preporučujemo primjenu biljnih insekticida, dopuštenih u ekološkoj proizvodnji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

VAŽNO: Projektom istraživanja osjetljivosti lisnih uši (Myzus), kalifornijskog tripsa (Frankliniella) i cvjetnog (stakleničkog) štitastog moljca (Trialeurodes) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u Republici Hrvatskoj je potvrđen razvoj rezistentnih (otpornih) populacija ovih štetnika na primjenu određenih insekticidnih djelatnih tvari (https://rezistentnost-szb-hr) (izvor: Agronomski fakultet Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u i Institut za jadranske kulture)! Kod mjera zaštite proizvođači jagoda redovito moraju voditi informacije o novijim spoznajama kod suzbijanja “napasnih” nametnika.

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis