Mjera 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene 10.1. Plaćanja obveza povezanih s poljoprivredom, okolišem i klimatskim promjenama 10.1.17. Poticanje upotrebe stajskog gnoja na oraničnim površinama (PUS)

Cilj:

Operacija Poticanje unosa stajskog gnoja na oraničnim površinama ima za cilj potaknuti poljoprivredne proizvođače da se korištenjem stajskog gnoja umanji/zaustavi degradacija tla uslijed smanjenja sadržaja organske tvari u tlu.

Korisnici mjere:

Činjenica je kako se dugi niz godina na pojedinim poljoprivrednim ratarskim površinama vrlo rijetko ili nikako ne koristi stajski gnoj. Uslijed trenda smanjenja broja stoke na području Republike Hrvatske, nedovoljne su količine raspoloživog stajskog gnoja za raspodjelu po svim površinama oranica. Nasuprot tome, poljoprivredna gospodarstva koja se bave stočarskom proizvodnjom primjenjuju stajski gnoj uglavnom na vlastitim poljoprivrednim površinama koje su u blizini farme. Na površinama udaljenima od farmi rijetko se ili nikako ne primjenjuje stajski gnoj pa su i te površine oranica podložne degradaciji uslijed smanjenja sadržaja organske tvari. Korisnici mjere su poljoprivredna gospodarstva koja u ARKOD sustavu imaju poljoprivredno zemljište koje se koristi kao oranica.

Obavezna dokumentacija:

  1. Analiza tla
  2. Račun za obavljenu analizu tla
  3. Analiza stajskog gnoja
  4. Račun za obavljenu analizu stajskog gnoja
  5. Petogodišnji plan gnojidbe
  6. Evidencija na Obrascu
  7. Račun o kupljenom stajskom gnoju (samo korisnici koji kupuju stajski gnoj)

Na kojim ARKOD parcelama se provodi?

Poljoprivredno zemljište na kojem se provodi poljoprivredna proizvodnja treba u ARKOD sustavu biti registrirano i označeno kao oranica (neprihvatljive su površine trajnih travnjaka, trajnih nasada, plastenici, staklenici, i ostali načini korištenja poljoprivrednog zemljišta).

Obveze korisnika:

Provesti analize tla na ARKOD parcelama na kojima će se provoditi gnojidba stajskim gnojem.

Gnojidbu provoditi u skladu s obavljenom analizom tla te izraditi i provoditi petogodišnji plan gnojidbe.

Obavezno je korištenje stajskog gnoja (kruti ili tekući) na oranici u količini koja odgovara primjeni dušika iz stajskog gnoja od najmanje 70 kg N/ha do najviše 170 kg N/ha u skladu s minimalnim i maksimalnim količinama stajskog gnoja po hektaru iz Tablice 17. Priloga 1.  Pravilnika o izravnoj potpori i IAKS mjerama ruralnog razvoja („Narodne novine“ br. 23/21, 52/21 i 67/21), dalje u tekstu, Pravilnik.

Korisnik je preuzeo dvogodišnju obvezu provođenja operacije potpisivanjem jedinstvenog zahtjeva na listu A.

Tijekom obveznog razdoblja obavezno je provoditi operaciju na istim površinama u skladu s podnesenim zahtjevom za ulazak u sustav potpore i donesenom Odlukom o ulasku u sustav potpore kojom se utvrđuje obvezna površina.

Korisnik obavezno uz jedinstveni zahtjev prve godine prilikom ulaska u sustav potpore podružnici Agencije za plaćanja donosi na uvid Petogodišnji plan gnojidbe najkasnije do 15. rujna 2021. godine. (prijedlog obrasca plana gnojidbe u privitku)

Korisnik je obavezan voditi evidenciju o provođenju svih radnji na Obrascu 38. iz Priloga 4. Pravilnika

Svake godine tijekom dvogodišnjeg obveznog razdoblja obavezno je završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti u trajanju od najmanje 6 sati vezano uz M10.

Važni rokovi:

Korisnik podnosi Agenciji za plaćanja jedinstveni zahtjev na kojem traži ulazak u sustav potpore za PUS na listu A i prijavljuju površine na listu B, a u skladu s propisanim rokovima podnošenja jedinstvenog zahtjeva (U 2021. godini do 28. lipnja 2021.)

Petogodišnji plan gnojidbe,  analizu tla i analizu stajskog gnoja te račun za obavljenu analizu tla i račun za obavljenu analizu stajskog gnoja korisnik dostavlja na uvid podružnici Agencije za plaćanja najkasnije do 15.  rujna 2021. godine.

 

Korisnik koji nema dovoljne količine stajskog gnoja ili nema proizvodnju vlastitog stajskog gnoja dužan je do 15. rujna 2021. godine Agenciji za plaćanja dostaviti presliku računa o kupljenom stajskom gnoju iz kojeg je vidljiva:

– količina kupljenog stajskog gnoja po vrstama stajskog gnoja navedenima u Tablici 17. Priloga 1. Pravilnika

– MIBPG i naziv poljoprivrednika od kojeg je kupljen stajski gnoj.

Za korisnika koji posjeduje stoku količina proizvedenog stajskog gnoja izračunava se na temelju prosječnog broja grla/kljunova evidentiranih u JRDŽ-u u godini koja prethodi godini podnošenja jedinstvenog zahtjeva i godišnjoj proizvedenoj količini dušika u stajskom gnoju po UG iz Tablice 18. Priloga 1. Pravilnika

 

Pripremi za ispis