Smotra istarskih magaraca u Jurišićima

U nedjelju, 06. listopada 2019.godine održana je 11. državna i 15. županijska Smotra istarskih magaraca u Juršićima. Organizator manifestacije je Udruga uzgajivača istarskih magaraca Istrijanski tovar, dok je  pokrovitelj manifestacije općina Svetvinčenat, Turistička zajednica općine Svetvinčenat, te Istarska županija.

Na smotri je učestvovalo 13 uzgajivača istarskih magaraca sa 39 grla.

U kolekciji starijih magaraca prvo mjesto je osvojio Moro, vlasnika Antonia Radina iz Radini, dok je u kolekciji mlađih magaraca prvo mjesto osvojio Beni, vlasnika Gordana Galanta iz Rovinja. U kolekciji starijih magarica prvo mjesto osvojila je Pupa, vlasnika Antonia Radina iz Radini, dok je u kolekciji mlađih magarica prvo mjesto osvojila Samanta, vlasnika Miletić Lina iz Crni. U kolekciji muškog podmlatka prvo mjesto osvojio je Tornado, vlasnika Antonia Radina iz Radini, dok je u kolekciji ženskog podmlatka prvo mjesto osvojila Ljubica, vlasnika Daria Terle

 

vić iz Seline.

Šampionom Smotre istarskih magaraca proglašena je magarica Alfa iz kolekcije mlađih magarica, vlasnika Antonia Radina iz Radini.

 

 

Pobjednik atraktivne trke na tovari je bio Antonio Radin sa grlom Tito.

Svi  posjetitelji manifestacije su mogli kušati razna tradicionalna istarska jela spremljena od magarećeg mesa.

Smotru istarskih magaraca posjetio je veliki broj ljudi, od stare generacije do male djece s roditeljima. Uzgajivači istarskih magaraca  s ponosom su predstavili posjetiteljima svoje izvorno zaštićeno blago – istarskog magarca. Važnost očuvanja našeg istarskog tovara uočila je i lokalna zajednica, te istarska županija koja svesrdno pomaže u očuvanju iste.

 

Ivanka Bervida, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis