Pozivamo Vas na 3. Festival maslina u Zagrebu 23.-25. veljače 2018.

Udruga maslinara iz Zagreba i Zagrebačke županije u suradnji sa Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom i Zagrebačkim velesajmom, po treći  puta u Zagrebu organizira Festival maslina.

Ta je manifestacija postala tradicionalno godišnje zimsko druženje građana Grada Zagreba s maslinom, maslinovim uljem i maslinarima. Također, to je i prilika za okupljanje najboljih maslinara iz Hrvatske i susjednih zemalja te prezentiranje njihovih najboljih ulja.

I ove godine program je namijenjen prvenstveno građanima Grada Zagreba, kojima se želi "približiti" maslinu i proizvode od masline.

Na Stručnom skupu, koji je bogatiji nego ikada, osim nutricionističke i zdravstvene uloge maslina, ove će godine biti prezentirane i teme iz povijesti maslinarstva, a bit će prikazani i primjeri izvrsnosti u ruralnom razvoju, temeljeni na maslinarstvu.

Nadamo se da će posjetitelji uživati u različitosti ponuđenih sadržaja, od kojih izdvajamo:

  • prodajnu izložbu na kojoj će građani moći kupiti maslinova ulja vrhunske kvalitete i upoznati maslinare, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije, koji se bave maslinarstvom;
  • kušaonice ulja (vođena degustacija) pod vodstvom certificiranih stručnjaka, koji će zainteresirane naučiti kako prepoznati i razlikovati dobra od loših ulja;
  • vođenu degustaciju najkvalitetnijih sireva;
  • predavanja poznatih stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja;
  • izlaganja o maslinarstvu u EU te o uključivanju naših stručnjaka u EU-razvojne programe u području zaštite okoliša i korištenja biomase;
  • kreativne radionice za izradu krema od maslinova ulja;
  • program za djecu.

Velik broj maslinara iz cijele Hrvatske predstavit će svoje proizvode zagrebačkoj publici te potaknuti razmjenu znanja i iskustava kroz predavanja, rasprave i druženje.

Na Festivalu će biti predstavljeni i rezultati ocjenjivanja za oko 300 uzoraka maslinova ulja, pristiglih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kemijsku analizu ulja je proveo NIR analiza d.o.o., a senzorsku analizu certificirani članovi Udruge senzorskih analitičara „Olea“ iz Šibenika.

Pokrovitelji 3. Festivala su Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a medijski pokrovitelji časopis „Maslina“, Zadarski list i časopis „Maslinar“.

Ugodno druženje s maslinarima i njihovim maslinovim uljima!

Prilozi:

  • Pregled događanja 3. Festivala maslina
  • Program stručnog skupa
  • Radionice i vođene degustacije

Pregled događaja 3. Festival maslina u Zagrebu 

Pripremi za ispis