„Sačuvajmo stare sorte, Cernik 2018“

Razmjena će se održati u subotu, 3. ožujka 2018. u Hrvatskom domu u Cerniku (Brodsko-posavska županija) s početkom u 10 sati. U dvanaest sati počet će tribina na temu „Važnost očuvanja starih sorti“ na kojoj će sudjelovati i stručnjaci iz Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe mr. sc. Marija Ševar i Georg Gal, dipl. ing. agr.

Na tom skupu prvi put će se u većem broju i na jednom mjestu okupiti zaljubljenici u stare sorte voća, praktičari koji ih godinama traže, cijepe i pokušavaju spasiti od propadanja, ali i mnogi stručnjaci i znanstvenici iz mjerodavnih institucija. Svoj dolazak najavilo je stotinjak entuzijasta iz cijele Hrvatske: od Gradišta i Mirkovaca na istoku Slavonije do Gorskog kotara (Čabar, Moravice…).

Upravo u selima na području Općine Cernik ima još dosta stabala starih sorti jabuka, krušaka i drugog voća koje treba precijepiti i sačuvati. Neke su jabuke opće poznate poput petrovače, božićnice, kožare, zelenike, šiljike i drugih, ali ima i puno dobrih starih sorti koje bi tek trebalo determinirati i širiti zbog njihove kvalitete, otpornosti na bolesti i štetnike i pogodnosti za organski način uzgoja. To je i jedan od glavnih ciljeva organiziranja razmjene plemki. Okupljaju se čuvari starih sorti, potaknuti za razmjenu plemki, razmjenu iskustava, te očuvanje tog najčešće zapuštenog i zapostavljenog tradicijskog blaga, odnosno biološke raznolikosti, uz stručnu pomoć stručnjaka, znanstvenika i mjerodavnih institucija.

U sklopu manifestacije održava se i determinacija starih sorti jabuka za učenike osnovnih škola, a nastavak ove akcije bit će i na jesen kada se uz tradicionalni „Dan cerničkog portugisca“ planira organiziranje veće izložbe i determinacija plodova starih sorti jabuka i krušaka.

 

Marija Milašin, dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis