Konferencija “Program LIFE – odgovor na okolišne i klimatske izazove”

Sudionici su bili predstavnici nevladinih organizacija, javnog i privatnog sektora, među kojima su bili i predstavnici Savjetodavne službe. Cilj konferencije je predstavljanje Programa LIFE i koristi koje sufinancirani projekti imaju za lokanu zajednicu, privatni i javni sektor te u konačnici okoliš diljem Europske unije dugi niz godina.

Program LIFE je financijski instrument Europske unije namijenjen financiranju projekata u području okoliša i klimatskih aktivnosti kojima se želi potaknuti bolje upravljanje u području zaštite okoliša i klimatskih promjena na svim razinama.

Klima je definirana kao statistika vremena, određenoga na nekom području Zemlje u određenom vremenskom intervalu. Klima je ovisna o nizu klimatskih elemenata, dok se za izračunavanje klimatskih indeksa najčešće uzimaju dva klimatska elementa: srednja godišnja količina oborina (mm)/ srednja godišnja temperatura (ᵒC).

Sustav motrenja klime u Hrvatskoj

Provodi se u sustavu Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske – DHMZ

Tri vrste meteoroloških postaja: glavne, klimatološke, kišomjerne.

U okviru mreže meteoroloških postaja u Hrvatskoj djeluje sustav za praćenje klime, na temelju svakodnevnog izvješćivanja klimatoloških podataka (termini 7, 14, 21 h). Tako prikupljeni podaci kompatibilni su s postojećim dugogodišnjim nizovima, koji su nastali na temelju istovrsnih klimatoloških motrenja


Raspodjela klimatskih tipova u Europi (Šegota, Filipčić, 2003)
EUROPA – primjer područja s umjereno toplim kišnim klimama KLIMA C

Projekti koji su predstavljeni na Programu LIFE usmjereni su na poboljšanje stanja okoliša, prirode i klime, te se provode od 1992. godine, u kojem Hrvatska sudjeluje od 2013. kao punopravna članica.  Ti projekti također donose konkretne rezultate i učinke koji su primjenjivi na razini cijele Europske unije.

Cilj predstavljanja projekata je bio prikazati LIFE rezultate okolišne i klimatske politike, prijenos znanja i rezultata LIFE projekata na druga područja, podršku koju LIFE program pruža tržišno orijentiranim projektima, mogućnosti sinergije između LIFE programa i drugih izvora financiranja, te korištenje rezultata LIFE projektima iz drugih programa.

 

Božica Sliško, mag.ing.silv.

Pripremi za ispis