9. Degustacija mladih vina i maslinovih ulja – Nadin 2017.

Rekordan broj prispjelih uzoraka iz svih krajeva Lijepe Naše ove godine je dosegnuo brojku od 173 vina i 93 uzoraka maslinovih ulja, od čega je 40 monsortnih i 53 višesortnih maslinovih ulja.

Kao i na prethodnim manifestacijama, i ove je godine poseban status i značaj bio dan autohtonim sortama grožđa Maraštini i Plavini.

Velika brojnost prispjelih ovogodišnjih uzoraka rezultat je, između ostaloga, i dobre suradnje Udruge vinogradara i vinara iz Nadina s udrugama iz cijele Hrvatske.

Svojom prisutnošću članovi udruga su uveličali ovogodišnju manifestaciju u Nadinu, i to su: Trsek iz Ludbrega, Belica iz Kastva, Bilikum iz Križevaca, predstavnici Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova (HRUVIG).

Neizostavan je doprinos izvrsne suradnje Udruge vinogradara i vinara Nadin sa strukom tj. sa eminentnim stručnjacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Sveučilištem u Zadru te Savjetodavnom službom.

Početak manifestacije obilježila je stručno vođena degustacija vina, koja su proizvedena od autohtonih sorta Maraštine i Plavine, a koju je vodio prof. dr. sc. Edi Maletić.


Slika1. Stručno vođena degustacija vina i maslinovih ulja

Cilj vođene degustacije je valorizirati i prepoznati vrijednost autohtonih sorata te potaknuti vinogradare i vinare za veći interes proizvodnje istih.

Nakon vina, održana je i vođena degustacija maslinovih ulja ispred profesionalnog panela Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar, koju je vodila Anastazija Milardović, dil. ing. preh. tehnologije, koja je ujedno i voditelj panela. Kroz degustaciju maslinovih ulja prisutnima je pojasnila razlike između ekstra djevičanskog ulja, djevičanskog ulja te maslinova ulja s manom. Prisutni maslinari su mogli čuti koji čimbenici utječu na razlike među maslinovim uljima.

Svečani dio započeo je uz pozdravne riječi predsjednika Udruge vinogradara i vinara Nadin gdina. Tomislava Glavića, dok je nastavak obilježila dodjela nagrada i priznanja te proglašenje ovogodišnjih šampiona 9. Degustacije mladih vina i maslinovih ulja Nadin.

Ovogodišnji šampioni su:

  • u crnim vinima šampion je Goran Kardum – Split, za kupažu Merlot i Syrah;
  • u bijelim vinima šampion je Mladen Matijašec – Ludbreg („Vinogradi Ludbreški“) za sortu Graševina;
  • posebno ocijenjena autohtona vina od sorata Maraština i Plavina šampioni su: OPG Damir Bilosnić iz Zemunika Donjeg za vino Maraština, PZ Mas-Vin iz Polače Radoslava Bobanovića i Željka Uzelca za vino Plavina;
  • šampion maslinova ulja je maslinovo ulje OPG Nevena Kovačić iz Omiša, za monosortno ulje od sorte Oblica.

Zabavni program i zajedničko druženje, unatoč jakoj buri, nastavljeno je dugo u noć.

 

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.
 viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis