Zadar nagradio ekološkog proizvođača Miodrag Deša

OPG Miodrag Deša iz Zadra, uzorni je maslinar, proizvođač maslinovog ulja iz sustava ekološke proizvodnje i jaja s registrirane farme kokoši nesilica u slobodnom uzgoju u masliniku. Živi u Zadru, a poljoprivredna proizvodnja odvija se u Poličniku. Predstavlja primjer kako obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može uspješno voditi proizvodnju koristeći stručne službe i mogućnosti koje su ponuđene kroz Mjere ruralnog razvoja.

Izuzetno zahtjevnu investiciju uređenja krša i njegovog privođenja poljoprivrednoj proizvodnji započeo je nakon dobivanja na služnost zemljišta u KO Poličnik (kat. čes. 481/1, u ukupnoj površini 24 ha). Preko Poljoprivredno savjetodavne službe uključio se u Operativni program podizanja trajnih nasada koji je Vlada republike Hrvatske donijela 2004. godine radi nesamodostatnosti proizvodnje gotovo svih voćnih vrsta, grožđa i maslinova ulja, te uz stručnu i financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede po načelima struke posadio 5.000 stabala maslina 2011. godine s autohtonom sortom oblicom ili orkulom. Vrlo zahtjevnu njegu nasada, od formiranja uzgojnog oblika, održavanja nasada, zaštite od bolesti i štetnika, gnojidbe i dr., odrađuje predano i savjesno uz pomoć svoje supruge Nadežde, kao člana poljoprivrednog gospodarstva sa skromnom poljoprivrednom opremom i mehanizacijom. Kamp kućicu preuređenu u pokretni peradarnik sa 66 koka nesilica postavili su u masliniku prije tri godine i tako su prvi u Zadarskoj županiji krenuli s legalnom proizvodnjom jaja u sustavu maslina – koka. Koristeći mogućnost i uvjete javljaju se na natječaj Mjere ruralnog razvoja i to Mjeru 4.1.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva kako bi u masliniku postavili pokretnu farmu kokoši nesilica sa 720 koka i nabavili poljoprivrednu mehanizaciju. Montaža suvremenog mobilnog objekta za proizvodnju konzumnih jaja je obavljena, a u tijeku je formiranje jata.

Prisutan je na svim stručnim edukacijama i uključen u savjetovanje preko Mjere 2. Savjetodavne službe, službe za upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom i pomoć poljoprivrednim gospodarstvima kroz savjetnički paket Ekološkog maslinarstva s fokus područjem obnove, očuvanja i poboljšanja ekosustava povezanih s poljoprivredom i šumarstvom.

I Grad Zadar i Zadarska županija prepoznaju u njemu izuzetan potencijal te mu pomažu potporama izuzetno važnim u periodu investicijskog ulaganja.

Prisustvom na manifestacijama maslinovog ulja promovirajući svoj proizvod Ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno po principima ekološke proizvodnje doprinosi prepoznatljivosti naše županije.

Osim gospodarske vrijednosti (23.000 lit. ekološkog djevičanskog maslinovog ulja u punom rodu i 400 jaja dnevno) ova investicija ima i ambijentalno ekološku vrijednost za turistički ugođaj Mediterana kojem grad Zadar i Zadarska županija pripadaju.

OPG Miodrag Deša, samozatajna i vrijedna osoba, zajedno sa svojom suprugom Nadeždom primjer je kako se povezujući sve relevantne institucije u Republici Hrvatskoj, od lokalne samouprave, Ministarstva poljoprivrede i Savjetodavne službe može realizirati vrijedan projekt u proizvodnji hrane.

 

Gordana Dragun, dipl. ing. agr.
Pročelnica Podružnice Zadarske županije

Pripremi za ispis