Jubilarni 15. gospodarski sajam-sajam sira u Grubišnom Polju

Sajam je zamišljen da pored sirara okupi i druge izlagače vezane uz stočarstvo i proizvodnju sira, tradicijske obrte, razvoj seoskog turizma i sve ostale gospodarstvenike, ustanove i udruge. Svoje proizvode izlagat će 140 izlagača iz svih županija kontinentalne Hrvatske, te dva izlagača iz susjedne Republike Mađarske.

Ove godine je 10 izlagača sireva i drugih proizvoda od mlijeka, što je brojka koja se pojavljuje proteklih nekoliko sajmova. Stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ocjenjivali su 48 dostavljenih uzoraka mliječnih proizvoda, a i ove će godine na sajmu sireve ocjenjivati i posjetitelji.

Manifestacija je i degustacijsko-prodajnog karaktera uz prezentacije novih proizvoda, stručne skupove i zabavno-folklorni program. Nakon svečanog otvorenja slijedi nastup folklornih skupina i mažoretkinja, koji će trajati do 16 sati. U 16 sati bit će proglašeni pobjednici u okviru izbora najboljega sira od strane posjetitelja koji kao i svake godine organizira Savjetodavna služba Bjelovarsko-bilogorske županije. Prvog dana bit će predavanje Zlatka Pavičića, zamjenika gradonačelnika, o mjerama ruralnog razvoja u terminu od 14-16 sati.

Drugi dan 19. 11. 2017. u 10 sati organizirana je prezentacija proizvodnje maslaca pod nazivom “Kako napraviti maslac u vlastitoj kuhinji“, u sklopu suradnje Grada Grubišnog Polja i Savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije. Od 11 sati nastupaju pripadnici nacionalnih manjina, koji će pripremati i svoja nacionalna jela, te ih ponuditi posjetiteljima i izlagačima sajma. U 12.45 je proglašenje dobitnika nagrada prema ocjenama stručnjaka Agronomskoga fakulteta, dok je u 14 sati proglašenje najbolje uređenog izložbenog prostora.

Sajam će prvoga dana biti otvoren od 9 do 18 sati, a drugog dana od 9 do 15 sati. Ulaz je i ove godine besplatan, kao i delicije koje će pripremati pripadnici nacionalnih manjina.
Činjenica da je ove godine velik broj izlagača raduje i prvoga čovjeka grada, Zlatka Mađeruha, koji ističe da je sajam mjesto brojnih prilika za građane i gradske poduzetnike kao i vlasnike poljoprivrednih gospodarstava. Kaže kako mu je želja da Grubišnopoljci sajam ne dočekaju kod kuće, već u školskoj sportskoj dvorani.

Raduje činjenica da ovaj sajam opstaje usprkos teškoj situaciji u agraru, napose stočarstvu. Vjerujemo da će uz potporu lokalnih i republičkih vlasti, te stručnih službi, koja ni dosad nije izostajala, Sajam doživjeti još brojne jubileje.

Program sajma

Darija  Marković, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis