Dani kajkavske riječi u Zlataru

…kulture i tradicije te obogaćivanje kulturnog i društvenog života i turistički razvoj grada Zlatara i sjeveroistočnog dijela Krapinsko-zagorske županije. 

Manifestacija obuhvaća niz kulturnih i etno sadržaja te pratećih zabavnih i sportskih događanja. Odvija se u organizaciji Pučkog otvorenog učiliša dr. Jurja Žerjavića Zlatar i grada Zlatara, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture i Krapinsko-zagorske županije.

U sklopu Dana kajkavske riječi održano je u subotu, 30.09.2017. godine,  „Pajdaško sprehajanje“ na kojem je i Savjetodavna služba sudjelovala sa svojim „proizvodima“, a vlastite proizvode i usluge predstavilo je tridesetak izlagača (OPG-a, udruga i obrtnika). Na Pajdaškom sprehajanju sudjelovalo je 8 grupa  koje su  prikazale tradicijske zagorske običaje u sklopu kojih su na svojim tematskim alegorijskim kolima predstavili babičine mlince, lupitvu, putare, selskog bricu i dr.

Djelatnici Savjetodavne službe Podružnice Krapinsko-zagorske županije promovirali su svoj rad na izložbenom prostoru te su nastojali poljoprivrednike i ostale goste informirati o svojim aktivnostima.  Posebno zanimanje pobudio je dio izložbenog prostora vezan uz informiranje o bolesti  Zlatne žutice  (fitoplazmozi),   koja predstavlja veliku prijetnju  vinogradarstvu  Krapinsko-zagorske županije. Izloženi su  primjerci vinove loze s tipičnim simptomima fitoplazmoze. Ujedno su posjetitelji mogli vidjeti na žutoj ploči i pod mikroskopom primjerke američkog cvrčka te dobiti informaciju o načinima borbe protiv te pošasti kao i mogućnostima sufinanciranja saniranja zaraženog trsja preko Operacije 5.2.1.Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.

                                                                                  Darko Antonina, dipl. ing. agr.
Pročelnik podružnice Krapinsko-zagorske županije

Pripremi za ispis