Na 15. natjecanju orača Koprivničko-križevačke županije u Legradu, prošlogodišnji pobjednici Višak i Radiček ponovili uspjeh

Natjecanje zajedničkim snagama organiziraju Savjetodavna služba i Udruga orača Koprivničko-križevačke županije, uz veliku potporu Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je i ove godine privuklo velik broj posjetitelja, a službeno ga je otvorio Koprivničko-križevački župan Darko Koren i tom prilikom istaknuo: „Natjecanje orača sada je već jedna od najdužih tradicionalnih priredbi ovog tipa i pratimo je kao podršku poljoprivredi. Treba naglasiti da su u 15 godina naši natjecatelji imali jako puno uspjeha jer su na izlučnim natjecanjima ostvarivali iznimno vrijedne rezultate. Prvi plug udruzi smo kupili 2009. godine, a drugi 2015. tako da ih podupiremo i financijski, a ne samo deklarativno. Željama za uspješnim oranjem su se pridružili Siniša Hrgović u ime Savjetodavne službe koja od prvih dana  organizira i provodi natjecateljska oranja diljem „Lijepe naše“ i načelnik Općine Legrad, Ivan Sabolić.

Ukupno se natjecalo 11 orača s područja gradova Koprivnice, Đurđevca i Križevaca, te općina Kalnik, Ferdinandovac i Kloštar Podravski. Natjecanje je vodio Siniša Hrgović, pomoćnik ravnatelja Savjetodavne službe i trener hrvatske oračke reprezentacije. Sudački tim u sastavu Suzana Pajić, Ivan Ključec i Željko Šebalj nisu imali lak zadatak, a konačni poredak natjecatelja izgleda ovako:

U kategoriji pluga ravnjaka prvoplasirani je Saša Višak, drugi je Kristijan Sučić, a treće mjesto zauzeo je Marijan Stanešić.

Prvoplasirani – kategorija ravnjaka

U kategoriji pluga premetnjaka najuspješniji je Zoran Radiček, drugo mjesto osvojio je Valent Sučić, a treće Josip Martinović.

Prvoplasirani – kategorija premetnjaka

Na natjecanju su još nastupili Josip Pantelić u kategoriji premetnjaka i Danijel Stanešić, Mladen Crnčić, Petar Stanešić i Alen Golubić u kategoriji ravnjaka.

Ovogodišnje županijsko natjecanje bilo je spoj mladosti i iskustva. Najmlađi natjecatelj, Alen Golubić tek je navršio 16 godina pa slijedi 22-godišnji student Agronomskog fakulteta u Zagrebu Josip Martinović, koji zapravo pripada među iskusne orače jer već godinama sudjeluje na natjecanjima. Najstariji natjecatelj navršio je 60 godina. I najmlađi i najstariji natjecatelj, osvojili su dodatne nagrade. Dan je bio vruć i težak za natjecanje. Zadovoljstvo na licima svih natjecatelja nakon završetka bilo je dijelom i posljedica što se s natjecanja nitko nije vratio „praznih ruku“, bez obzira na plasman, a zahvaljujući brojnim sponzorima iz agro-biznisa, tvrtkama koje su iz svog proizvodnog programa osigurale nagrade za sve natjecatelje: AgroChem MAKS d.o.o.; BASF Croatia d.o.o.; Bayer CropScience; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d.; Chromos – Agro d.d.; Glas Slavonije d.d.; Gospodarski list; KWS Sjeme d.o.o.; PIONEER SJEME d.o.o.; Poljoprivredni Institut, Osijek; PSC Ferenčak; RWA Hrvatska d.o.o.; SYNGENTA AGRO d.o.o. i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Članovi Konjogojske udruge Prekodravlje u kočiji su provezli uzvanike

Ovom prigodom zahvaljujem na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja, posebice Koprivničko-križevačkoj županiji, koja tradicionalno nagrađuje tri najbolja natjecatelja u obje kategorije poklon bonom u vrijednosti 2500,00 kn (za prvoplasirane), 1500,00 kn (za drugoplasirane) i 1000,00 (za trećeplasirane). U ime Županije, nagrade je uručio voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji, Denis Maksić. Zahvaljujemo općini Legrad koja nam je bila domaćin i osigurala oračima, sudcima i gostima okrepu uz ručak i osvježavajuća pića, zatim Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije koja je sve natjecatelje obukla u majice, članovima Udruge koji su pomogli oko pripreme parcele, učenicima Srednje gospodarske škole iz Križevaca koji su mjerili dubinu oranja i njihovom voditelju, Bužić Gordanu. Također hvala članovima Konjogojske udruge „Prekodravlje“ iz Gole koji su u tri kočije provezli uzvanike po natjecateljskoj parceli i oko jezera Šoderica, studentima Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, obitelji Crnčić i savjetodavcima koji su dan prije natjecanja izmjerili i označili natjecateljsku parcelu. Hvala predstavnicima svih medija (TV-ekipama, radio-postajama, lokalnim tiskovinama i predstavnicima elektronskih medija) koji su se odazvali pozivu i popratili ovo natjecanje.

Prvoplasirani orači Zoran Radiček i Saša Višak predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na 15. državnom natjecanju u oranju koje će se održati 2. rujna 2017. godine u Kupinečkom Kraljevcu na području grada Zagreba. Županijski natjecatelji dosad su postizali odlične rezultate, pa se ponovno nadamo uspjehu. Pred njima je nešto više od mjesec dana vremena za trening.

mr. sc. Tatjana Međimurec
Predsjednica Nadzornog odbora Udruge

Pripremi za ispis