Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije – Svinjarevci 2017.

Vukovarsko-srijemska županija je izabrala kao svoju 1. Seosku prijestolnicu malo, pitomo, poviješću bogato selo Svinjarevci, u kojemu aktivno djeluju: DVD, KUD, lovačko društvo, ribolovno društvo, nogometni klub, stolno teniski klub, udruga žena, koji su se svi zajedno potrudili da što bolje ugoste orače na 15. županijskom natjecanju orača koje je održano 15. srpnja 2017. na parceli „Ovčara“ na ulazu u selo, a koju je za ovu prigodu ustupila i kvalitetno pripremila tvrtka VUPIK D.D. – Vukovar, kojoj se ovom prigodom zahvaljujem.

Organizatori ove značajne manifestacije bili su: Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukture Vukovarsko-srijemske županije, Savjetodavna služba – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije i Općina Bogdanovci. Glavni pokrovitelj natjecanja je već tradicionalno Vukovarsko-srijemska županija preko Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukture, a glavni sponzor tvrtka „Lateran-agro“ – Vinkovci.

Na ovogodišnje natjecanje odazvalo se nešto više sponzora nego inače, a to su: PIK-Vinkovci, PMT-Poljoopskrba međunarodna trgovina-Zagreb, Pioneer sjeme-Zagreb, Agroglas-Osijek, BASF Croatia-Zagreb, BC Institut-Rugvica, i nekoliko Općina. Ovim putem se zahvaljujem svima i nadam se da će se ova suradnja nastaviti i proširiti.

Program natjecanja je započeo pozdravnom riječi predsjednika Udruge natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije Đure Cerovčeca, koji je zahvalio natjecateljima na sudjelovanju, Općini Bogdanovci i Svinjarevčanima na gostoprimstvu, a ostalima na dolasku. Pozdravnoj riječi su se pridružili donačelnik Općine gospodin Mario Pavlović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije gospodin Željko Burazović, dipl. ing., a natjecanje je otvorio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukture VSŽ gospodin Andrija Matić.

Po završetku otvaranja uslijedio je svečani mimohod traktora i zauzimanje startnih mjesta. Na startu je bilo rekordnih devet natjecatelja sa plugovima premetnjacima, i osam sa plugovima ravnjacima. Nakon označenog starta orači su krenuli u neizvjesnu „bitku“ za osvajanje vrijednih nagrada i za što bolji plasman, jer prvo mjesto vodi u Zagreb na 15. natjecanje orača Republike Hrvatske, koje će se održati 01. – 03. rujna 2017. godine u Gradu Zagrebu u mjestu Kupinečki Kraljevec.

Sve su pomno nadzirali i pažljivo ocjenjivali suci: Ivica Prpić, Željko Kucjenić i Dario Đurđević. Uvjeti za oranje bili su relativno povoljni jer su parcele bile kvalitetno pripremljene, nekoliko dana prije je i kiša dala svoj značajni udio, a nisu bile ni velike vrućine koje su prijašnjih godina zadavale velike probleme. U takvim uvjetima najbolje su se snašli, po mišljenju iskusnih sudaca, Antun Malešević i Karla Brandt, koji su osvojili prva mjesta.

Redoslijed :

Plugovi ravnjaci

  1. Antun Malešević-PIK Vinkovci (Komletinci)
  2. Luka Matajić (Drenovci)
  3. Ivan Jovanovac (Bošnjaci)

Plugovi premetnjaci

  1. Karla Brandt (Svinjarevci)
  2. Dražen Dragičević (Retkovci)
  3. Dario Mandić (Retkovci)

Među natjecateljima se ove godine po prvi put pojavio i predstavnik srednje Poljoprivredno-šumarske škole, učenik Matej Spajić iz Nijemaca, koji je svoj prvijenac okrunio četvrtim mjestom. Tu je bio i natjecatelj iz tvrtke „Lateran“ koji je hrabro „ukrstio mačeve“ s najboljim županijskim oračima i pokazao zavidno znanje i vještinu, što je nama iz udruge orača veoma drago.

Proglašenje pobjednika i dodjela vrijednih nagrada održana je na otvorenom, uz prostorije lovačkog društva „Fezan“ u „debelom“ hladu bagremove šume. Prije proglašenja odsvirana je himna Lijepa naša domovino i odana počast svim poginulim u Domovinskom ratu. Nagrade oračima uručili su: načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun bacc. admin. publ., Darko Juzbašić ispred VSŽ, zamjenik načelnika Mario Pavlović i mr. sc. Gordan Sučić rukovoditelj Savjetodavne službe Podružnice Vukovarsko-srijemske županije, a sponzori su uručili svoje poklone. Najmlađi orač Dario Mandić dobio je godišnju preplatu za „Agro-glas“, a najstariji Antun Malešević i najvjerniji Luka Matajić dobili su poklon bon od sponzora „BC Institut“.

Veselo druženje je nastavljeno uz Slavonske specijalitete i nezaobilazne tamburice. Nadaleko poznata Slavonska gostoljubivost i duša Slavonska još jednom su došli do izražaja. Onima koji nisu bili ovaj put sa nama poručujemo da dođu iduće godine i uživaju u ljepotama oranja i blagodatima koje može priuštiti samo Slavonija.

Još jednom svima puno hvala i vidimo se.

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za mehanizaciju

Pripremi za ispis