Objavljen Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine

Proizvođači i otkupljivači pšenice nezadovoljni su parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice koje sadrži neobvezujući Kodeks otkupa žitarica i uljarica iz 2014. godine. Na dva održana sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica nije postignut dogovor oko izmjena Kodeksa. Imajući u vidu da je žetva pšenice u tijeku i da je potrebno žurno reagirati na zahtjeve tržišta Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine u koji su unesene izmjene o kojima se raspravljalo na posljednjem sastanku Savjeta i oko kojih se postigao određeni stupanj suglasnosti svih strana.
 
Pravilnik će se primjenjivati za otkup pšenice roda 2017. godine proizvedenu za otkup isključivo na području Republike Hrvatske. 
 
U okviru Pravilnika o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine primjenjuju se slijedeći parametri:
Parametri kvalitete Kvalitativne klase pšenice
Premium I klasa II klasa III klasa IV klasa
Proteini (%) >15 13,5-14,99 12,00-13,49 10,5-11,99 <10,49
Hektolitar (kg/hl) 80 78 78 74 <74
Vlaga (%) 13,5 13,5 13,5 13,5 13,5
Primjese (crna) (%) najviše 2 najviše 2 najviše 2 najviše 2 najviše 2
Ukupna primjesa (%) najviše 5 najviše 5 najviše 5 najviše 5 najviše 5
 
Donošenjem Pravilnika o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine, Kodeks otkupa žitarica i uljarica se može i dalje primjenjivati obzirom da propisuje uvjete, način, prijem i otkup ostalih žitarica i uljarica.
 
Očekujem da ćemo nakon ovogodišnje žetve ponovno okupiti i proizvođače i otkupljivače pšenice i da ćemo zajedno raditi na izmjenama Kodeksa. Inzistiram na poštenim uvjetima i za jedne i za druge, ali prije svega podsjećam da je ukupna dobrobit i proizvođača i potrošača daleko veća ako ćemo našu najkvalitetniju pšenicu koristiti za proizvodnju domaćih finalnih proizvoda“ izjavio je ministar Tomislav Tolušić po objavi Pravilnika.
 
Pravilnik
Pripremi za ispis