Primjena anti-drift mlaznica u zaštiti bilja

Irena Brajević iz udruge CROCPA najavila je novi projekt Udruge s naglaskom na zaštitu okoliša i zdravlja ljudi. Na radionici su sudjelovali članovi udruge CROCPA, predstavnici Agronomskog fakulteta, studenti, predstavnici Savjetodavne službe i poljoprivredni proizvođači.

Željko Findri predstavnik tvrtke ”Findri d.o.o.” govorio je o važnosti pravilnog izbora mlaznica u zaštiti bilja, sprječavanju pojave zanošenja kapljica vjetrom i važnosti edukacije poljoprivrednika i vremenskim uvjetima primjene sredstava za zaštitu bilja. Primjena sredstava za zaštitu bilja uvijek je kompromis između vremenskih uvjeta i kvalitete primjene zaključio je Željko Findri. Izborom veličine i modela mlaznice, radne brzine, radnog tlaka, i visine prskanja definiraju se glavni parametri prskanja. Predstavio je i četiri vrste mlaznica i njihove glavne karakteristike rada (veličina kapljica, oblik mlaza).

Odabirom veličine kapljica odlučuje se kolika će biti pokrivenost ciljane površine, ali isto tako veličinom kapljica određuje se i mogućnost zanošena kapljica vjetrom. Primjenom anti-drift mlaznica (low drift i injektorskim mlaznicama) smanjujemo zanošenje kapljica, ali i pokrivenosti zaštitnim sredstvom.

Nakon završenog predavanja radionica je nastavljena u polju, s prikazom rada prskalice opremljene s standardnim i anti-drift mlaznicama, gdje su se s pomoću vodo osjetljivih listića mogli vidjeti učinci mlaznica (veličina kapljica i pokrivenost površine) nakon prskanja. Prostim okom bila je vidljivo i zanošenje kapljica standardnih mlaznica smještenih na istoj grani prskalice uz anti-drift mlaznice.

Buffer zone kod primjene sredstava za zaštitu bilja igraju jako važno ulogu, i uz znanje, vještine, ispravnu/atestiranu prskalicu i pravilan izbor mlaznica garancija su sigurne primjene sredstava za zaštitu bilja.

Ova radionica CROCP-e najava je novih aktivnosti u cilju zaštite okoliša ljudi i životinja i dobre poljoprivredne prakse.

Pripremi za ispis