Predavanje Fitoplazme vinove loze i vektori u Kutjevu

U cilju informiranja Kutjevačkih vinogradara stručnjak HCPHS, dr. sc. Željko Budinšćak, je održao predavanje na spomenutu temu.

Djelatnici Savjetodavne službe, Podružnice Požeško-slavonske županije, prepoznali su važnost ovog problema te su organizirali predavanje za vinogradare. Navedeni problem prepoznao je veliki broj zainteresiranih (82) koji su se odazvali pozivu. Osim vinogradara, predavanju su prisustvovali: studenti Veleučilišta u Požegi, predstavnici tvrtki i institucija i zainteresirani iz drugih županija (Baranja, Osijek, Slavonski Brod, Orubica, Đakovo, Donja Motičina, Novska, Orahovica, Zagreb, Drniš…).

Dr. sc. Budinšćak održao je stručno i korisno predavanje, tijekom kojega su upućena brojna pitanja te je uspostavljena vrlo kvalitetna komunikacija sa slušateljima. Ovom prilikom ukazano je i na važnost zakonske regulative, kojom se propisuju mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze.

Na skupu je iznesen i prijedlog da se u rješavanje ove problematike (iako za sada nije utvrđena njena prisutnost u vinogradima Požeško-slavonske županije) značajnije uključe lokalna Uprava, Udruge vinogradara, Veleučilište u Požegi i Savjetodavna služba.

Skupom je moderirao Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik za hortikulturu, naglasivši da će djelatnici Podružnice Požeško-slavonske županije u suradnji s predsjednicima udruga vinogradara tijekom zimskog perioda održati još nekoliko predavanja na ovu temu.

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Đurđica Kšenek, dipl. ing. agr.,
Rukovoditeljica Podružnice Požeško-slavonske županije i
savjetnica za zaštitu bilja

Pripremi za ispis