Octena mušica ploda – novi problem proizvođača kupine i maline u Podravini

Nekima je zbog truljenja plodova vraćena već isporučena roba. Voćari se žale da oni uberu lijepe i čvrste maline i kupine, a kad ih isporuče kupcima neugodno se iznenade. Plodovi omekšaju, pretvaraju se u kašu i iz njih curi sok.

Pregledom omekšalih plodova pronašli smo na desetke ličinki octene mušice Drosophile suzukii, novog i manje poznatog štetnika voća u našim krajevima. Riječ je o štetniku vrlo sličnom dobro poznatoj vinskoj mušici, no za razliku od nje koju smatramo sekundarnim štetnikom, octena mušica ploda je primarni štetnik voća. Razlika je i u tome što mužjak octene mušice ima na krilima karakterističnu crnosivu pjegu.

Mužjak octene mušice

Octene mušice na plodu kupine

Drosophila suzukii je štetnik azijskog podrijetla, a krajem 2010. godine prvi puta je registriran u Hrvatskoj. Štetnik pričinjava vrlo velike štete na voću neposredno prije berbe, ali i nakon toga. Ženka oštrom leglicom ošteti nježnu kožicu ploda i odlaže jaja neposredno ispod nje. Jedna ženka u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja. Iz njih se razviju bijele ličinke koje se ubušuju u plod i razaraju njegovu unutrašnjost. Takvi plodovi više nemaju tržnu vrijednost.

Octena mušica ploda ima širok spektar domaćina te može napasti mnoge voćne vrste kao što su jagodičasto, koštičavo i jezgričavo voće te vinova loza. U plodovima s odloženim jajima može se razviti i nekoliko desetaka ličinki. One prolaze tri razvojna stadija, a zatim se kukulje u plodu. U povoljnim uvjetima štetnik može razviti i 15 generacija godišnje, a preferira temperaturu od 20 do 30 °C. Prezimi kao odrasla mušica na skrovitim mjestima, a aktivnost započinje kad temperatura dosegne 10 °C.

Kukuljice octene mušice ploda

Ličinke u plodu maline

Ličinke u plodu kupine

S obzirom da je octena mušica ploda novi štetnik u Hrvatskoj, još uvijek nema registriranih insekticida za njeno suzbijanje. Dodatni problem je u tome što štetu radi u fazi dozrijevanja plodova pa bi insekticidi trebali imati vrlo kratku karencu. Za sada su nam dostupne samo biotehničke mjere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja hranidbenih atraktanata koje proizvođači mogu sami pripremiti. Na plastičnim bocama zapremine 250, 500 ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smještene rupice promjera 5 mm, približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce potrebno je napuniti jabučnim ili vinskim octom (ili njihovom kombinacijom). Osim toga, poželjno je odstraniti i uništiti sve zaražene plodove kako štetnik ne bi završio svoj razvojni ciklus.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis