International Fishing Expo

Sajam je organizirala lokalna akcijska grupa u ribarstvu (Fisheries Local Action Group-FLAG) „Lostura“. Sajam je osmišljen je s ciljem promicanja ribarstva, povećanja potrošnje proizvoda ribarstva te osvješćivanje potrošača o visokim nutritivnim vrijednostima samih proizvoda ribarstva.

Četrdesetak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije je u tri dana predstavilo svoje proizvode, razmijenilo iskustva i uspostavilo kontakte za daljnju suradnju. Potporu sajmu pružili su Ured predsjednice Republike Hrvatske, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020., Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Ministarstvo poljoprivrede- Uprava ribarstva, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Ministarstvo turizma RH, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, LAG „Laura“, Grad Biograd na moru, Turistička zajednica Biograda na moru i Koordinacija koćara Hrvatske.

Sajam je otvorio gosp. Stipe Zrilić- župan Zadarske županije. Uz njega, uzvanicima s nekoliko riječi obratili su se voditelj LAGURA-a „Lostura“ Ivan Čupić, gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez, pomoćnik ministra pomorstva, prometa, i infrastrukture Goran Šarin, pomoćnica ministra turizma Martina Jantol, pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Hrg.

Nakon otvorenja uslijedio je obilazak izlagačkog prostora na kojem su izlagači prezentirali  svoje riblje proizvode, ribarsku opremu, strojeve i alate. Također svi posjetitelji su mogli uživati u morskim delicijama i vrhunskom vinu.

U popodnevnim satima u hotelu „Ilirija“ održan je stručni skup ribarskog sektora na kojem su predstavljeni  aktualni natječaji iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020., te održan okrugli stol na temu „Aktualno stanje ribarstva u RH“. Također je održana radionica za Lokalne akcijske grupe u ribarstvu  na kojoj je iznijeto trenutno stanje rada LAGUR-a u Hrvatskoj, te osnivanje hrvatske mreže LAGUR-a.

Sajam je prepoznat kao primjer dobre prakse s ciljem promicanja ribarstva i povećanja potrošnje proizvoda ribarstva u Hrvatskoj. Pomoćnik ministra poljoprivrede gosp. Ante Mišura naglasio je kako je sajam početak korištenja jedne značajne mjere kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo odobrenog krajem prošle godine.

Ovaj sajam je jedan od najvažnijih događaja na području RH u sektoru ribarstva koji osim što promovira ribarstvo kao jednu od najvažnijih djelatnosti priobalja promiče u konačnici i ugled Republike Hrvatske.

Tihana Šundov, dipl. ing. pomorsko-ribarske tehnologije
stručna suradnica 

Pripremi za ispis