Katastrofalne štete od kasnog mraza u voćnjacima, vinogradima i na povrću diljem Hrvatske

Naime, u noći 25. na 26. travnja 2016. gotovo u cijeloj Hrvatskoj (osim Istre), a naročito u kontinentalnoj Hrvatskoj, niske temperature, koje su se kretale, ovisno od područja do područja i od lokaliteta do lokaliteta, od -2,5 do -7 ⁰C, rezultirale su mrazom, posljedica čega su velike štete na voćnim vrstama, u vinogradima i kod ranog povrća.

Slijede neka od tih izvješća:

Štete od mraza na području grada Zagreba

Uslijed niskih temperatura, koje su se u noći s 25. na 26. travnja 2016.. kretale od -2,5 ⁰C, a na pojedinim lokalitetima i do -6 ⁰C (Horvati, Šašinovec, Cerje, Martin Breg, Ivanić Grad, Ludina) zabilježene su velike štete od mraza na voćnim vrstama, kao i na vinogradima. S obzirom da je zbog ranije vegetacije većina voćnih vrsta u fazi formiranih plodova, koji su inače osjetljiviji nego cvjetovi, došlo je i do velikih šteta, koje se prema prvoj procjeni kreću od 50 – 100 %. Takvi plodovi su mekani, s vremenom se smežuraju, posmeđe, zatim pocrne i nakon nekog vremena otpadnu.

Vinogradi, koji su u fazi pojave i razvoja grozdića, posebno su osjetljivi na niske temperature. Na nekim lokalitetima zabilježene su također štete od 50 do 100 %.

Ako štete nisu potpune potrebno je što prije izvršiti tretiranje aminokiselinama (biostimulatorima), kako bi se kod biljaka ublažio stres i pomoglo da se vrate u „normalno“ stanje. Pri tom treba koristiti pripravke kao što su Drin, Protifert, Fitoalgen, Poly-amin, Trainer, Algovital i sl. Kod potpunih šteta (100 %) tretiranje navedenim biostimulatorima nije potrebno, jer neće biti učinka, pošto su generativni organi odumrli, tj. urod će sigurno izostati.

Štete su vidljive i u nasadima jagode. Na otvorenom 70-100 %, a u zaštićenim prostorima (staklenici, plastenici) do 20 %.

S obzirom da je mogućnost mraza najavljena i za naredne dane (28. i 29. 04. 2016.), preporučujemo  preventivno prskanje gore navedenim pripravcima, u onim nasadima gdje šteta nije 100 %, kako bi biljke lakše podnijele stres od niskih temperatura.

Nakon mraza u Zagrebačkoj županiji

Zbog niskih temperatura, koje su se u noći s 25. na 26. travnja na nekim lokalitetima kretale ispod  0 ⁰C,  ponegdje i do -4 ⁰C, zabilježene su velike štete od mraza u vinogradima na području Zagrebačke županije. Vinogradi, koji su u fazi pojave i razvoja cvata, posebno su osjetljivi na niske temperature pa  su, ovisno o sorti i položaju vinograda, zabilježene štete od 60 do 80 %. Cvat, naime, strada na temperaturi od 0 ⁰C, mladice i lišće na -2 ⁰C.

U ovakvim uvjetima savjetujemo sačekati dva do tri dana i pregledati trsove. Na onima, na kojima su mladice dužine 20 – 25 cm, postoji vjerojatnost da se smrznuo (posmeđio) vršni dio mladice, a da je donji, stariji dio, ostao zelen, s neoštećenim donjim listovima.

U takvim situacijama preporučujemo škarama, nikako rukom, odrezati obamrli, smeđi dio mladice i  primijeniti organska tekuća gnojiva s funkcijom biostimulatora,  kao što su  Drin,  Poly-Amin,  Delfan plus, Basfoliar aktiv ili Megafol, koji će ubrzati oporavak biljke.

Međutim, ako na trsu nema zdravog lišća, ako je cijeli izboj posmeđio i nema asimilacije, tada nema smisla primjenjivati navedene pripravke.

Manje mladice, koje su posmeđile čitavom dužinom, savjetujemo još ne dirati, već sačekati desetak dana i onda oplijeviti.

Naglašavamo, nikako ne smijemo oštetiti postrane pupove (suočice) iz kojih će se razviti nova mladica i donijeti smanjeni, ali ipak nekakav rod. Potom treba pričekati da iz suočica potjeraju mladice. Ako je njihov broj velik, plijevljenjem ćemo ga smanjiti.

Punu pozornost treba posvetiti i mjerama, koje pomažu obnavljanje nadzemnih organa. To su zaštita od bolesti i štetnika, redovna obrada, suzbijanje korova i gnojidba, što će jamčiti brzu regeneraciju trsa i dovođenje u sklad vegetativnog i rodnog kapaciteta u idućim godinama.

Kasni mraz u Koprivničko–križevačkoj županiji

Niske temperature zabilježene na lokacijama agroklimatskih stanica na području naše županije zabilježene tijekom noćnih i ranih jutarnjih sati 25. travnja, uzrokovale su štete na voćnim vrstama i vinovoj lozi. Zabilježene su temperaturne vrijednosti od  -0,1 ˚C do najnižih -3,8 ˚C, a vrijednosti temperature ispod 0 ˚C  trajale su 6 i više sati. U većini voćnih nasada cvatnja je završena i plodovi su već zametnuti te su takve niske temperature prouzročile značajne štete na plodovima, kako jezgričavog tako i koštičavog voća. Zametnuti plodovi potamne, gube tvrdoću i oblik.

Na zametnutim plodovima voća, koji su manje oštećeni, štete će se vidjeti kasnije na plodovima u obliku raznih prstenova ili prevlaka, koje su posljedica niskih temperatura u ovoj fenofazi. U nasadima oraha štete su vidljive u obliku posmeđenja i sušenja na vrhovima izbojaka ili cijelih izbojaka.  Na vinovoj lozi štete su vidljive u obliku sušenja mladica i grozdića te, ovisno o lokalitetu, štete su od 50 % i više. U voćnim nasadima, koji su bili izloženi tim niskim temperaturama te obzirom da su moguće pojave niskih temperatura i narednih dana, potrebno je obaviti tretiranje nekim od biostimulatora, odnosno pripravaka na bazi aminokiselina. U nasadima vinove loze na kojima je došlo do smrzavanja lisne mase, folijarno tretiranje biostimulatorima nema učinka, ali na položajima, gdje do smrzavanja nije došlo, poželjno je obaviti takvo tretiranje, obzirom da se niske temperature najavljuju i narednih dana.

Tablica 1: Izmjerene temperature u noći s ponedjeljka na utorak na agroklimatskim postajama Savjetodavne službe Koprivničko-križevačke županije na 2 m visine

Minimalna temperatura/ °C

Datum i vrijeme

Čepelovac

Đelekovec

Novigrad Podravski

26. 04. 2016.,  6:00 sati

1,3

-3,8

-0,1

26. 04. 2016., 5:00

0,2

-3,6

-1,1

26. 04. 2016., 4:00

-0,4

-3,4

-1,5

26. 04 .2016., 3:00

-0,5

-3,2

-1,5

26. 04. 2016., 2:00

-0,4

-2,3

-2,1

26. 04. 2016., 1:00

1,2

-1,4

-2,1

26. 04. 2016., 0:00

1,9

-0,9

-2

 

Smrznuti plodić jabuke

Smeđi plodovi trešanja – posljedica mraza

Štete od mraza na vinovoj lozi
(Foto: Željkica Oštrkapa-Međurečan)

Mraz u Požeško-slavonskoj županiji

Temperature u Pakracu i Lipiku u noći 25. na 26. travanj su se spustile i do -2 ˚C.  Voćke su u fazi zametnutih plodova, kada su i najosjetljivije na mraz. Budući da su izboji na vinovoj lozi puni vode, zbog kretanja vegetacije i intenzivnog rasta mladice, može se očekivat šteta i pri manjem mrazu, koji je u Požegi bio uvjetovan temperaturom oko -0,5 do -1,0 ˚C. Ako niste radili neku od metoda obrane od mraza, kao paljenje vatre, miješanje zraka ventilatorima ili ako lagano orošavanje, sada možete jedino primijeniti neko od antistresnih folijarnih gnojiva, kao što su Drin ili Polyamin. Ta folijarna gnojiva će potaknuti fiziološke procese u biljkama, kao što su fotosinteza i disanje te sinteza aminokiselina i ugljikogidrata, koji su neophodni za oporavak biljke. Ako je pak, mraz bio jači (-3 do -4 ˚C ili niže), male su šanse da će primjena tih antistresnih gnojiva dati rezultate.

Obavijest poljoprivrednicima Zadarske županije

Kasni mraz ovoga tjedna s ponedjeljka na utorak pričinio je veće ekonomske štete na poljoprivrednim kulturama naše županije. Najviše su stradali vinogradi i krumpirišta u općinama Zemunik Donji, Galovac i Vrsi (Poljica).

Kako bi se stradale kulture čim prije oporavile od stresa izazvanog tako niskim temperaturama, preporučujemo tretman oštećenih usjeva i nasada s jednim od biostimulatora, pripravaka na osnovi aminokiselina: DRIN ili POLYAMIN ili MEGAFOL. Pripravke treba primijeniti prema uputi proizvođača.

Iz gornjih izvješća može se zaključiti da će se stvarne štete i posljedice kasnog proljetnog mraza moći vidjeti tek nakon nekoliko dana.

Savjetujemo svim poljoprivrednicima da prate vremenske prilike narednih dana te, prema potrebi, na vrijeme reagiraju, kako savjetuju specijalisti Savjetodavne službe.

Izvješće pripremili: Marijan Mavračić, dipl. ing. agr., mr. sc. Vlasta Rubeša Vili, mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, Leon Golub, dipl. ing. agr., Goran Josipović, dipl. ing. agr., Ivan Šimičević, dipl. ing. agr., mr. sc. Višnja Šimunović

Pripremi za ispis