Sjetva kukuruza u dvostruke redove (twin row)

Svemu tome se posvetila velika pažnja kada se pripremao pokus za sjetvu kukuruza klasičnim načinom sjetve i sjetvom u dvostruke redove (Twin row) koji je posijan 18. travnja 2016. na parceli u Starim Jankovcima. Najveći „krivci“ za organizaciju ovog usporednog pokusa sjetve kukuruza su: OPG Filkovac Josip, profesor Đuro Banaj sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, tvrtka DuPont Pioneer Hrvatska i Savjetodavna služba Podružnica Vukovarsko-srijemske županije.

Parcelu za sjetvu je ustupio gospodin Josip Filkovac iz Novih Jankovaca, čiji se OPG bavi ratarskom proizvodnjom, ali i uzgojem tovnih junadi, a donedavno i tovom svinja. U svoju poljoprivrednu proizvodnju je uložio značajna sredstva kako bi nabavio najnoviju mehanizaciju i opremu, jer je svjestan da samo tako može konkurirati na tržištu i postići pozitivne rezultate. Uz to, prepoznao je i važnost suradnje sa stručnim službama, i sjemenarskim i zaštitarskim kućama kao i sa znanstvenim ustanovama, što je vidljivo iz ovog usporednog pokusa.

 

Sijačicu za sjetvu kukuruza Twin row načinom sjetve u dvostruke redove talijanske tvrtke „MaterMacc“ osigurao je profesor Đuro Banaj, a sjeme za pokus tvrtka „Pioneer“ sa svoja dva hibrida P0023 i P0412. Pokus je posijan na taj način da su prvo posijani zaštitni redovi sa klasičnom osmorednom „Kuhn“ Maxima 2 R pneunatskom sijačicom, a zatim je došla na red „MaterMacc“-ova četveroredna (dva dvostruka diska) precizna vakumska sijačica MS TwIN 8230.

Prvo je sijan hibrid P0023 sa po četiri dupla reda u sklopu od 61000 zrna/ha, zatim četiri dupla reda sa sklopom od 75000 zrna/ha, zatim četiri dupla reda sa sklopom od 90000 zrna/ha i na kraju četiri dupla reda sa sklopom od 105000 zrna/ha. Nakon toga se prešlo na sjetvu hibrida kukuruza P0412, koji je posijan identično kao i P0023. Da bi pokus bio što zanimljiviji, nakon sjetve Twin row načinom, prešlo se na sjetvu klasičnim konvencionalnim načinom sjetve kukuruza, i to po četiri reda gore navedenih hibrida u sva četiri sklopa.

Svi podaci su brižno bilježeni i koristiti će se za daljnju analizu pokusa. Kako budu dolazili ostali podaci evidentirati će se, a nakon berbe će se napraviti završna analiza koja će u usporedbi sa ostalim pokusima koje je profesor Banaj posijao diljem „Lijepe naše“ doći do bitnih zaključaka s kojima će se moći upoznati zainteresirani poljoprivrednici i svi ostali.

U svijetu, a posebno u dalekoj Americi, ovaj način sjetve je u pokusima od 2010. i dobro je prihvaćen zbog većeg broja biljaka po hektaru, boljeg rasporeda unutar reda, manje konkurencije za vodom, hranom i svjetlosti, a kod nas je tek u pokusima. Prve pokuse u Hrvatskoj postavili su tvrtke „Dekalb“ i „Pioneer“i biti će interesantno pratiti njihova iskustva, jer su neka saznanja iz drugih zemalja došla i do nas. Posebno je bitno kako će se taj način sjetve pokazati u našem klimatu, obzirom na oborine, kakva je ovisnost o gnojidbi, ovisnost o sortimentu, načinu agrotehnike, berba, i još mnogo toga. Nadamo se pa će ovaj pokus dati barem dio odgovora na ova pitanja, ali moramo biti svjesni da jedna godina ne znači gotovo ništa ako se ne uvrsti u višegodišnje pokuse.

Da bi malo pojasnili sjetvu moramo se malo posvetiti sijačici koja je proizvedena i Italiji od proizvođača „MaterMacc“ koji se nalazi u regiji Friuli Venezia Giulia. To je „Ms TwIN“ pneumatska precizna sijačica dvostrukih redova, sa dvostrukim ulagačkim diskom što omogućava sjetvu dvostrukih redova prema „cik-cak“ tehnici, kako bi biljka što bolje i brže rasla i razvijala se. Pogonjena je kardanom, ima teleskopski i sklopivi okvir, ima vakuum metar, hidraulični marker, centralni mjenjač sa lancem i lančanicima, sjetvene ploče, ulagač sjemena sa dvostrukim diskom promjera 390 mm, podešavanje dubine sjetve, stražnji prekrivni kotači, a može imati i monitor za kontrolu sjetve i dozatore za mineralno gnojivo.

Očekujući podatke i analize ovog pokusa ne možemo a da se ne podsjetimo svih prepreka koje nas čekaju u poljoprivrednoj proizvodnji, od onih na koje možemo utjecati, pa do onih gdje smo nemoćni i možemo gledati samo prema gore. Na ono što možemo utjecati trebalo bi objeručke prihvatiti (usvajati i ulagati u nove tehnologije, savjeti, preporuke, informacije, edukacije) i imati mirnu savjest, a za drugo – kako bude ("Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu“).

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za mehanizaciju

 

Izvor podataka:

  • http://grapak.hr/vijesti/50/novost_u_grapak_prodajnom_programu_matermacc_sijacice/
  • http://www.agroklub.com/poljoprivredni-oglasnik/oglas/sijacica-matermacc-twin-row-pneumatska/18119/
Pripremi za ispis