Radionica proizvodnje sira na 13. gospodarskom sajmu u Grubišnom Polju

Drugog dana sajma, 22.11.2014, održana je radionica proizvodnje sira škripavca pod nazivom „Kako napraviti sir u vlastitoj kuhinji“ za sirare početnike i sirare amatere, tj. za proizvođače mlijeka kojima je sudbina neizvjesna.

Krava će nastaviti davati mlijeko iako izostane otkup, ne mogu se sve krave prodati odmah, a jedini način je napraviti sir. Da li će netko od njih postati profesionalni sirar ili će sirarska znanja ili vještine koristiti  za proizvodnju sirarskih delicija za vlastitu obitelj, to će odlučiti vrijeme. U svakom slučaju u mliječnom bazenu Hrvatske mljekari se guše u problemima koji obilježavaju ovo naše tranzicijsko razdoblje.

Prije nekih 10-tak  godina u ovom kraju Savjetodavna služba je odradila prvu radionicu proizvodnje sireva na OPG-u  i mnogi od mljekara su svoj životni i profesionalni put vezali uz sirarstvo, jer je sirarstvo donosilo dodatni prihod obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Danas je vezano uz negativnu kalkulaciju proizvodnje kravljeg mlijeka i problem sa zatvaranjima otkupnih punktova naših mljekara. Radionice proizvodnje sireva su ponovo aktualne i nastavit će se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Darija Marković,  dipl ing,
Viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis